14 grudnia 2015

Pierniczki jaglano-owsiane (wegańskie, bezglutenowe)

Pierniczki jaglano-owsiane (wegańskie, bezglutenowe)
Przygotowałam tę recepturę na pierniczki, myśląc o osobach z nietolerancjami na kakao, gluten, jajko, nabiał czy miód (osoby, które mogą spożywać miód i kakao, mogą dodać trochę do ciasta, a pierniczki będą jeszcze smaczniejsze).
Nie smakują dokładnie tak samo jak tradycyjne pierniczki (bo nie ma w nich masła, jaj, mąki pszennej i miodu), ale dodatek przyprawy do piernika sprawia, że w smaku przypominają pierniczki.
Za pierwszym razem pierniczki wyszły mi trochę za twarde, więc próbowałam z innymi proporcjami, aż wyszły odpowiednie. Pierniczki są miękkie od razu po upieczeniu, więc mogą być przygotowane tuż przed Świętami.

  • 145 g mąki jaglanej
  • 130 g mąki owsianej (bezglutenowej)
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 35 g mąki z brązowego ryżu
  • 40 g zmielonego siemienia lnianego
  • 80-90 g cukru pudru (część można zastąpić miodem)
  • 2 czubate łyżki przyprawy do piernika
  • 5 łyżek oleju
  • 190 g wody
  • (opcjonalnie trochę kakao i miodu)

dodatkowo do dekoracji:
- odrobina soku z cytryny, cukier puder
- kolorowa posypka (płatki czekoladowe, truskawkowe, itp).
  1. Wymieszaj suche składniki.
  2. Do suchych składników dolej olej i wodę.
  3. Wymieszaj i zagnieć ciasto. Ciasto będzie raczej miękkie.
  4. Rozwałkuj ciasto na stolnicy, podsypując odrobiną dowolnej mąki, na grubość 0,5 cm. 
  5. Foremkami wykrawaj ciasteczka, przenoś na szpatułce na formę silikonową lub papier do pieczenia.
  6. Piecz ok. 13-16 minut w 170'C.
  7. Po upieczeniu można polukrować (cukrem pudrem wymieszanym z sokiem z cytryny) oraz przyozdobić kolorową posypką. 




2 komentarze:

  1. Prawdopodobnie jest to świetny przepis. Chciałabym takie upiec córeczce z nietolerancją glutenu. Nie posiadam wagi kuchennej. Czy można w przybliżeniu podać ilość składników w przeliczeniu na łyżki lub szklanki?
    Dziękuję i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam stronę z przelicznikami http://www.ilewazy.pl/

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu - bardzo proszę, pozostaw kilka słów pod przepisem.
Będzie mi bardzo miło, jeśli prześlesz zdjęcie (e-mail lub wiadomość na FB) - chętnie zamieszczę je w galerii na FB.
Nie bądź anonimowy - proszę wybierz opcję "Nazwa" i wpisz swoje Imię lub Nick :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks