23 października 2015

Konkurs - książka "Pyszne. Na słodko" - A. Starmach


Chciałabym zaprosić Was do udziału w konkursie, w którym do wygrania są 3 książki "Pyszne. Na słodko" Anny Starmach, zawierające 88 pysznych i prostych przepisów na słodkości. 
Książka wydana w twardej oprawie, z pięknymi zdjęciami - myślę, że warto o nią powalczyć.
Nie musicie gotować i robić zdjęć, wystarczy podać swój przepis. 

Każdy lubi słodycze, jest jednak grupa osób, która nie powinna ich spożywać - diabetycy. Dlatego w konkursie jest małe utrudnienie - dobierając składniki, będziecie musieli trochę poszperać w tabelach Indeksu Glikemicznego ;).  

Zasady:
  1. Poproszę Cię o propozycję własnego przepisu na zdrowe słodkości dla diabetyków (z niskim lub średnim indeksem glikemicznym).
  2. Swój przepis (lub opis) zamieść w komentarzu poniżej. Komentarz podpisz.  
  3. Każdy może zaproponować tylko 1 propozycję.
  4. Zdjęcie nie jest wymagane, ale jeśli ktoś chce, może przesłać na e-maila lub poprzez prywatną wiadomość na Facebooku.  
  5. Będzie mi miło, jeśli polubisz profil Szybkie gotowanie na FB oraz sponsora nagród: Wydawnictwo Znak.
  6. Nagrodą jest 1 egzemplarz książki "Pyszne. Na słodko" Anny Starmach.
  7. Konkurs trwa od 23.10 - 30.10.2015 r.  
  8. Wyniki zostaną podane na blogu w ciągu 3 dni od zakończenia konkursu, w tym poście.
  9. Zwycięzca będzie zobowiązany do przesłania swoich danych adresowych w ciągu 3 dni od ogłoszenia wyników (po tym czasie zostanie wybrana inna osoba). Można też zostawić swojego e-maila, wówczas skontaktuję się ze zwycięzcą.
  10. Nagrody wysyła sponsor nagród, Wydawnictwo Znak, na terenie Polski.

31/10/2015
Dziękuję za udział w konkursie. Mieliście trochę utrudnione zadanie (może dlatego tym razem na konkurs wpłynęło mniej odpowiedzi), ale przedstawiliście bardzo ciekawe propozycje :). 
Mam w rodzinie osoby chore na cukrzycę i wybrałam te przepisy, które chciałabym im przygotować oraz te, które spełniały założenia konkursu.
 

Zwyciężczynie: Kama, Sia, Gaja. Gratuluję!

Zapraszam na trwający aktualnie konkurs, na moim Facebooku lub Instagramie, gdzie do wygrania są kursy językowe i książka "Kipi kasza".
 

18 komentarzy:

  1. hmm ja często robię takie oto placki z bananem :)
    1 szkl. płatków owsianych
    1 szkl. mąki pszennej
    szczypta soli
    1 jajko
    1 jogurt naturalny ( z tych małych)
    1 banan ( czasami daję dwa)
    pól łyżeczki proszku do pieczenia

    Wszystko razem mieszamy, jogurt dodajemy tyle czasu aż konsystencja ciasta będzie na w pół lejąca. Banan kroimy w drobną kostkę i delikatnie dokładamy do ciasta. I gotowe :) Smażymy na złocisty kolor. Pyszne wychodzą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cytrynowo-kokosowe "trufelki" :

    - 100 g wiórków kokosowych
    -skórka otarta z cytryny
    -sok z połowy cytryny
    -1 łyżeczka miodu

    Wiórki zblendować i wymieszać z pozostałymi składnikami. Ulepić niewielkie kulki i obtoczyć w wiórkach kokosowych lub kakao. Schłodzić w lodówce.
    Smacznego! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Biszkopt z rabarbarem i galaretką z hibiskusa

    SKŁADNIKI:

    4 jajka
    2 łyżki otrębów
    2 łyżki skrobi kukurydzianej lub dozwolonego budyniu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    słodzik

    800g rabarbaru
    200ml wody
    4 łyżeczki żelatyny
    słodzik

    hibiskus suszony
    250-300ml wrzątku
    3 łyżeczki żelatyny
    słodzik

    PRZYGOTOWANIE:

    Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę.
    Słodzik rozpuszczamy w odrobinie wrzątku.
    Otręby, skrobię i proszek mieszamy.
    Żółtka ubijamy ze słodzikiem, stopniowo dodając - otręby, skrobię i proszek.
    Na koniec masę mieszamy z pianą z białek.
    Wylewamy na tortownicę (śr.24cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
    Pieczemy ok 20-25 minut w temp. 180 stopni.
    Zostawiamy w piekarniku do wystygnięcia.

    Rabarbar zalewamy wodą, dodajemy słodzik i dusimy, aż rabarbar zmięknie.
    Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy.
    Gdy ostygnie, schładzamy w lodówce.

    Hibiskus zalewamy wrzątkiem, dodajemy słodzik.
    Gdy woda będzie mocno czerwona, odcedzamy.
    Na koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy.
    Gdy ostygnie, schładzamy w lodówce

    Biszkopt dzielimy na dwie części.
    Na jedną część nakładamy masę rabarbarową, przykrywamy drugim biszkoptem.
    Na koniec dodajemy tężejącą galaretkę.
    Ciasto wstawiamy do lodówki.

    Sposób na żelatynę:
    proszek zalewam odrobiną wody, i podgrzewam w mikrofali - zawsze jest idealnie rozpuszczona!

    foto na face :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Gruszki w czekoladzie

    Składniki:
    - 3-4 gruszki
    - 200 g gorzkiej czekolady
    - 200 g orzechów laskowych
    - łyżka oleju kokosowego
    - łyżeczka cynamonu lub przypraw korzennych do piernika

    Blendujemy 100g orzechów laskowych z olejem kokosowym, aż otrzymamy gęstą, kremową masę. Jeśli będzie zbyt gęsta, można dodać trochę wody.
    Gorzką czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do niej masę orzechową oraz cynamon lub przyprawę korzenną i mieszamy.
    Pozostałe orzechy prażymy na suchej patelni, a następnie rozdrabniamy.
    Każdą z gruszek (umytych, nieobranych ;)) pokrywamy polewą według uznania, w całości lub do połowy. Na koniec dokładnie obsypujemy gruszki pokruszonymi orzechami i odstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia polewy.

    mail: dont_ask@vp.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajna książka, życzę Wszystkim powodzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  7. najszybsze i bardzo zdrowe ciasteczka owsiane. składniki, które bardzo łatwo zdobyć, a tak naprawdę większość z nas ma je w domu. swoją prostotą potrafią naprawdę zaskoczyć w smaku :)
    SKŁADNIKI
    - 1/3 szklanki płatków owsianych
    - 1 bardzo dojrzały banan
    - 4 łyżki pokrojonych orzechów (dowolnych)
    WYKONANIE
    Banana rozdrobnić widelcem, dodać płatki owsiane i orzechy, wszystko dokładnie wymieszać. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec przez około 15 minut. Ja lubię na koniec pieczenia włączyć termoobieg, żeby były chrupiące :)
    Moja podstawowa zasada kompletowania posiłków : tłuszcze (pochodzące z orzechów), węglowodany (platki owsiane i banan) i białko (również orzechy) zachowana. Przepyszne i dziecinnie proste, pozdrawiam :)
    klaudia.l05@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. A'LA SZARLOTKA!!!


    4 jabłka, 4 żółtka, 4 łyżki stewii, 250 ml jogurtu naturalnego, cynamon opcjonalnie

    Jabłka obrać i uprażyć na patelni delikatnie podlewając wodą.( Prazymy do momentu rozpadania się jabłuszek). Odstawiamy do ostygnięcia. Zółtka ucieramy z cukrem do białości i dodajemy jogurt. Mieszamy do uzyskania ładnego jednolitego kremu. Przekładamy do pucharków w kolejnosci; krem, jabłka, krem... kto lubi posypuje wierzch cynamonem i dekoruje listkiem mięty.
    PROSTE , ZDROWE , NA CZASIE :)
    Smacznego!
    Olga B.
    czakus84@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  9. Podaję przepis na bardzo zdrowe ciasteczka jaglane z jabłkami :) Są przepyszne !!!

    Składniki:
    -200g suchej kaszy jaglanej
    -1kg bardzo słodkich jabłek
    -1-2 garście daktyli albo rodzynek naturalnych, bez dodatku cukru
    -1 garść orzechów
    -1 łyżeczka cynamonu
    -2 łyżki lnu złocistego zmielonego (zamiennie 1 jajko lub siemię lniane)
    -1 Garść suszonych kawałków papai
    -1-2 łyżki miodu lub ksylitolu

    Przygotowanie:
    Zmiksować blenderem jabłka wraz z bakaliami. Wymieszać łyżką z resztą składników. Uformować ciasteczka na wyłożonej papierem blaszce. Piec około 30 minut w nagrzanym do 180 st.C piekarniku.

    Na zdrowie :)

    magdallena1990@gmail.com


    OdpowiedzUsuń
  10. Poniewaz to szybkie gotowanie wiec wersja FAST and EASY! a przede wszystkim HEALTHY :)

    CIASTO OWOCOWO BAKALIOWE LOVE <3

    SKŁADNIKI:
    (owoce wzglednie mozna zamieniac lub tez laczyc np 2 jablka, 2 gruszki i kilka sliwek :)
    3 jablka
    3 banany
    1 szklanka maki owsianej / ryzowej lub pol na pol :)
    2 lyzki siemienia lnianenego
    2 łyżki oleju kokosowego
    2 łyzki kakao
    1 lyżka cynamonu
    1 lyzeczka proszku do pieczenia lub sody
    2 lyzki syropu klonowego (jezeli mamy bardzo djrzale banany mozna spokojnie pominac ;)
    1/2 szklanki wiorkow kokosowych
    garsc rodzynek, garsc zurawiny mala garsc pestek dyni i slonecznika, mozna dac orzechy najlepiej potluczone migdaly i nerkowce :) jezeli chcecie pozbyc sie syropu klonowego proponuje doda kilka daktyli pokrojone na kawalki :)

    Jablka obrac i pokroic w kostke. Jajka wymieszac z syropem klonowym, olejem i dodac rozgniecione widelcem banany. Suche skladniki wymieszac razem i polazyc z reszta. Dodać jablka, wiorki i bakalie. Calość wymieszać i piec 40-50 min w 180*

    Smacznego :) <3

    kedziersa.p@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wkradl sie bląd zabraklo wsrod skladnikow 2 jajek.. :D nie mam pojecia gdzie one uciekly :)

      Usuń
  11. Jabłecznik z jogurcie naturalnym
    5 żółtek
    4 duże jabłka
    5 łyżek ksylitolu (ewentualnie 3 łyżki cukru)
    duży jogurt naturalny (370g)

    Jabłka pozbawić skorupek, pokroić na mniejsze kawałki. Podsmażyć na patelni, zalewając wcześniej ok. 100 ml wody. Dusić pod przykryciem. Żółtka ubić z ksylitolem, dodać jogurt, miksować. Otrzymany krem przełożyć do szklanek na ok. 1/3 wysokości szklanki, dodać papkę z jabłek i znów krem. Włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Przed wyjęciem udekorować listkami mięty.

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Pożywne ciasteczka owsiane!
    100g płatków owsianych górskich
    20g kokosu
    10g żurawiny
    20g pestek dyni
    15g sezamu
    10g jagód goji
    30g orzeszków ziemnych
    1 łyżeczka masła kokosowego
    1 łyżeczka miód
    1 jajko

    Najlepsze na początek dnia dla zabieganych!

    Polecam gorąco,
    Daria Krauz

    dariakrauzwp.pl

    OdpowiedzUsuń
  13. Na pyszne, sycące i słodkie danie z niskim IG polecam omlecik migdałowy

    mąka migdałowa (ok. 1/2 szkl)
    1 jajko
    ksylitol lub stewia wg uznania
    szczypta proszku do pieczenia
    kilka szt. malin
    2 łyżki domowego musu jabłkowego bez cukru (lub starte na drobnej tarce jabłko)
    2 łyżki płatków migdałowych
    olej kokosowy do smażenia

    Jajko ubić z ksylitolem, dodawać stopniowo mąkę. Dodać garść malin i delikatnie wymieszać.
    Smażyć na patelni, na oleju kokosowym.
    Po usmażeniu posmarować cienko domowym musem jabłkowym lub startym jabłkiem, wierzch posypać płatkami migdałowymi.

    OdpowiedzUsuń
  14. Orzechowe popsy

    /niestety zawsze "na oko", ale spróbuję trochę to uściślić/
    /sama nie jestem na takiej diecie, więc szukałam różnych produktów. wyszło pysznie, mam nadzieję, że zgodnie z dietą :) /

    - słoiczek masła orzechowego bez cukru (najlepiej domowej roboty) - 2/3 szklanki
    - 1/3 szklanki płatków owsianych (górskich)
    - 1/3 dowolnych suszonych owoców drobno pokrojonych
    - pół chudego twarogu "klinka"
    - dwie garście fistaszków (orzeszków ziemnych)
    - ewentualnie 2-3 łyżki masła.
    - patyczki do szaszłyków

    w y k o na n i e:

    1. Płatki owsiane podprażyć na suchej patelni aż będą chrupiące (nie mogą sie przypalić!) lub wysypać na blaszce i podpiec w piekarniku na chrupko.
    2. W rondelku suszone owoce zalać niewielką ilością wody i gotować na małym ogniu aż się rozgotują. Dolewać wyody jeśli będzie odparowywać. Ostatecznie ma być jej jak najmniej. Mięciutkie owoce zblendować na głabko i odparować maksymalnie. Ostudzić.
    3. Pół twarogu zmielić w maszynce lub zmiksować w blenderze na gładko. Gdyby był za suchy, dodać łyżkę chudego jogurtu naturalnego.
    4. Fistaszki drobniutko posiekać.
    5. W misce połączyć masło orzechowe, płatki owsiane, twaróg oraz odparowany mus powstały z suszonych owoców. Mus dodawać stopniowo sprawdzając poziom słodyczy.
    6. Gdyby masa wydawała się za rzadka, rozpuścić masło i ostudzone dodać do masy. Wymieszać dokładnie. Schłodzić w lodówce, aż masa stężeje.
    7. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w posiekanych fistaszkach. Nabijać na patyczki.

    OdpowiedzUsuń
  15. Witaj,
    moja propozycja to orkiszowe muffinki z jabłkami:
    Składniki:
    8 łyżek oliwy z oliwek
    4 łyżki miodu
    2 jajka
    150 g mąki orkiszowej
    1 łyżeczka sody

    Jabłka:
    1 szklanka startych na tarce o dużych oczkach jabłek
    1/2 łyżeczki cynamonu
    sok i skórka z cytryny

    Do mąki i sody dodać wymieszane płynne składniki. Ciastem wypełnić papilotki, na wierzch nałożyć jabłka wymieszane ze skórką i sokiem z cytryny. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200C.

    Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania:-)
    Aneta
    aneta.majchrzak@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  16. Mam wszystkie wcześniejsze książki Pani Anny Starmach i bardzo często z nich korzystam. Nie ma to jak dobre, szybkie i robiące duże wrażenie dania. Moi goście zawsze zachwycają się, jak serwuję im dania z przepisów Pani Starmach i pytają skąd ja biorę czas, żeby robić takie wspaniałości. Dlatego chętnie skorzystam z tego konkursu, bo poluję na tę książkę. A oto moja propozycja smacznego, dietetycznego ciasta (autorem nie jestem ja, przepis znaleziony w sieci, ale przetestowany i bardzo smaczny, po mojej małej modyfikacji :-)

    CIASTO CZEKOLADOWE Z CUKINIĄ

    Składniki:

    1 i 1/4 szklanki surowej mąki migdałowej ( po prostu zmielone migdały w blenderze),
    1/4 szklanki kakao,
    1/4 łyżeczki soli morskiej,
    1/2 łyżeczki sody do pieczenia,
    łyżeczka cynamonu,
    1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
    łyżeczka skórki otartej z pomarańczy,
    2 duże jajka, w temperaturze pokojowej,
    2 łyżki oleju kokosowego, w temperaturze pokojowej,
    2-3 łyżki ksylitolu,
    szklanka startej cukinii,
    1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich.

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Małą blaszkę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować niewielką ilością oleju kokosowego.
    2. Wymieszaj dokładnie (ręcznie lub mikserem) mąkę, kakao, sól, sodę, cynamon i gałkę muszkatołową.
    3. Dodać jaja, olej i ksylitol. Znów dokładnie wymieszać.
    4. Dorzucić do całości cukinię i orzechy, wymieszać ręcznie.
    5. Przełożyć do blaszki do pieczenia i piec w 180 stopniach przez ok. 35-40 minut, do tzw. suchego patyczka.

    Naprawdę dobra propozycja, gdy ma się ochotę na coś słodkiego, ale nie chce się mieć wyrzutów sumienia!!!! :-)
    madzia.nowicka@interia.pl

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).