30 sierpnia 2018

Wolnowar Crock-Pot 5l DuraCeramic CSC026X

Wolnowar Crock-Pot 5l DuraCeramic CSC026X opinia

Jaki wolnowar wybrać?

Przez pewien czas używałam wolnowaru 3,5l., jednak przy niektórych potrawach okazywał się za mały.  
Jeśli będziecie gotować mniejsze porcje, to taki wystarczy; jednak gdy ktoś lubi gotować większe ilości, lepiej kupić 5-6 l.
Osobiście lubię gotować na 2 dni (a czasem więcej, aby coś zamrozić), gotując rosół dodaję dużo warzyw i mięs. Dodatkowo zalecane jest, aby wolnowar nie był wypełniony po same brzegi (a do ok. 3/4).


Niektóre potrawy lepiej smakują, gdy wcześniej podpieczemy cebulę czy mięso (niestety nie wszystkie modele posiadają tę funkcję). 
Jeśli zależy Wam na uprzednim podsmażaniu składników, czy możliwości podpieczenia w piekarniku, warto wybrać wolnowar z powłoką DuraCeramic.


Zdecydowałam się na wolnowar z taką właśnie powłoką, a konkretnie model Crock-Pot DuraCeramic CSC026X, o pojemności 5 litrów.  
Wolnowar Crock-Pot 5l DuraCeramic misa

Jaka jest moja opinia po dłuższym użytkowaniu? Jakie są zalety i wady Crock-Pot 5l DuraCeramic CSC026X?


+ Wyjmowane naczynie pokryte jest powłoką DuraCeramic. Jest ona 4 razy bardziej trwała od innych nieprzywierających powłok, nie ściera się i nie łuszczy. Jest bardzo łatwa do utrzymania w czystości.

+ Wielofunkcyjna misa nadaje się do użytku na wszystkich rodzajach kuchenek (łącznie z indukcyjnymi). 

+ Misa i pokrywa mogą być używane w piekarniku lub przechowywane w lodówce czy zamrażarce.

+ Szklana pokrywka może być używana w zmywarce, lodówce i piekarniku.

Wolnowar Crock-Pot 5l DuraCeramic CSC026X  
+ Wolnowar wyposażony jest w cyfrowy timer, dzięki któremu można ustawić czas gotowania od 30 minut do 20 godzin. Po ustalonym czasie, urządzenie przełącza się w tryb podtrzymywania temperatury, aby zachować danie gorące i gotowe do spożycia.
Wolnowar Crock-Pot 5l DuraCeramic CSC026X
+ Do każdego urządzenia dołączona są 2 książeczki z kilkunastoma przepisami (jedna w języku angielskim).
Wolnowar Crock-Pot 5l DuraCeramic CSC026X

+ Pojemność naczynia 5 l (idealna dla 6 osób lub gotowania większych ilości porcji).

+ Oszczędność energii elektrycznej. Wolnowary Crock-Pot oszczędzają do 75% energii elektrycznej w porównaniu z tradycyjnymi kuchenkami (porównanie wolnowaru Crock-Pot 220W, włączonego przez 8h - do tradycyjnego piekarnika 2200W, 140'C, 2h 15 min. pieczenia wołowiny w naczyniu żaroodpornym).

Jaki jest koszt gotowania w wolnowarze?

Zużycie energii poziom LOW, HIGH i podtrzymywanie temperatury: 210 W.

Cena 1 kWh brutto to ok. 0,58 zł (sprawdźcie na swoim rachunku)

Koszt 8 godzin na low:
210W*8=1680 Wh (1,68 kWh)
1,68 Wh* 0,58 zł = 0,97 zł

Koszt 2 godzin na płycie ceramicznej 2000W:
2000W*2= 4000Wh (4kWh)
4kWh*0,58zł=2,32 zł

Czy warto kupić wolnowar?

+ Wolnowar to bardzo praktyczne urządzenie. 
Jeśli nie lubicie stać w kuchni, mieszać i pilnować potrawy, zachęcam Was do zakupu.
Dodajemy składniki, wybieramy poziom temperatury (LOW lub HIGH) i zapominamy o kuchni na kilka godzin. Nie kontrolujemy, nie mieszamy (idealne przy bigosie i dżemach).

+ Potrawy są idealnie ugotowane i bardziej soczyste (szczególnie docenić to można przy potrawach ze schabu i wołowiny). Mięso nie przywiera do naczynia i nie kurczy się.

+ Latem, podczas upałów, wolnowar jest przeze mnie ciągle używany (płyty i piekarnika używam wówczas sporadycznie), dzięki czemu nie podgrzewam temperatury w domu. 

- W tym egzemplarzu, temperatura potraw na poziomie LOW stopniowo dochodzi do 97˚C (przyznaję, że spodziewałam się nieco niższej). 
Czy ktoś z Was mierzył temperaturę w swoim wolnowarze na najniższym poziomie? Jaką macie temperaturę? 

- Cena spora, ale adekwatna do jakości: 599 zł. 
Liczę na to, że wolnowar posłuży mi na wiele lat (zamiast kupna taniego i wymiany z powodu zarysowań czy odpryskiwania powłoki). 
Gdyby coś stało się z powłoką w ciągu następnych lat (chociaż w to wątpię), na pewno dopiszę.

- Wolnowar (jak zresztą większość z dostępnych modeli na rynku), zajmuje sporo miejsca. 
Wymiary (dł. x gł. x wys.): 34,5 x 29 x 25 cm (19,5 cm wysokości bez pokrywki)

- Jedna wersja kolorystyczna
.

- Planowanie potrawy z wyprzedzeniem i czas oczekiwania na potrawę.



Pod etykietą "wolnowar" zamieszczam wszystkie potrawy przygotowanie w wolnowarze.
Macie w domu wolnowar? Jakie potrawy w nim przygotowujecie najczęściej?



Wpis powstał przy współpracy z firmą Crock-Pot.

 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Edycja 20.09.2018

Na misie pojawiło się małe uszkodzenie powierzchni (wgłębienie), mimo używania silikonowych łopatek.



Misa została od razu wymieniona na nową.

Bądź na bieżąco, dołącz do obserwujących: Photobucket Photobucket Photobucket

7 komentarzy:

  1. gdzie można zakupić misę bo mam porysowaną

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyślij mi wiadomość prywatną (zakładka kontakt) lub zostaw e-mail do siebie.

      Usuń
  2. Bardzo fajnie napisane. Pozdrawiam serdecznie !

    OdpowiedzUsuń
  3. Dobry wieczór, czy wart swojej ceny czy lepiej kupić tańszy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Jeśli nigdy nie miałaś/eś nigdy wcześniej wolnowaru i nie wiesz czy to urządzenie dla Ciebie, zachęcam na początek kupić najtańszy, najprostszy model (z mniejszą pojemnością), za ok.90 zł.

      Jeśli wiesz, że to urządzenie dla Ciebie, zastanów się jeszcze jakie cechy są istotne - czy podsmażanie wstępne, czy automatyczne wyłączanie, przełączanie na podgrzewanie, ile chcesz przeznaczyć na zakup, itp... Wiele osób poleca misy ceramiczne (nie miałam nigdy), teflonowe szybko się rysują, duraceramic jest bardziej wytrzymalsza (choć sporo droższa).

      Zamieszczam link do arkusza, który jest na grupie FB wolnowary, w którym ujęte są wszystkie wolnowary dostępne na rynku oraz ich ważne cechy i wady. Mam nadzieję, że pomoże Ci w wyborze.
      https://docs.google.com/spreadsheets/d/1ChRg-2_s_mt2vdwCU-RRX5Oyl6Gl6_b6MFaokiuaXY8/edit#gid=735006109

      Usuń
    2. tu skrócony link http://j.mp/wolnowary_porownanie

      Usuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).