26 lutego 2017

Chleb razowy orkiszowo-żytni na drożdżach

Chleb razowy orkiszowy żytni na drożdżach z automatu
Kolejny przepis na chleb. Tym razem składa się z mąki żytniej i orkiszowej, a pieczony był w maszynie do pieczenia. 
Jest sycący i smaczny. Nie jest glinkowaty, jak typowe chleby razowe.
Dawno nie piekłam w automacie, zapomniałam już jakie to jest wygodne ;). Wsypujemy składniki, włączamy maszynę i po ponad 3 godzinach wyjmujemy gotowy chleb :).
Jeśli macie ochotę na inne rodzaje chleba, zapraszam Was do przejrzenia etykiety "pieczywo".

 

Przepis na chleb razowy orkiszowo-żytni


  • 180 g mąki żytniej razowej (2000) 
  • 360 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 25 g mielonego siemienia lnianego
  • 400 ml letniej wody
  • 2 łyżki oleju 
  • 1 łyżka soli (14 g)
  • 2 łyżeczki cukru 
  • 1 opakowanie suszonych drożdży (7g)
Maszyna do pieczenia chleba:  
Wrzuć wszystkie składniki, wymieszaj drewnianą łyżką i nastaw program razowy. 

Piekarnik:  
  1. Do miski wrzuć wszystkie składniki i zagnieć ciasto (będzie raczej mocno zbite). 
  2. Przełóż do foremki wysmarowanej oliwą, przykryj ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  3. Piecz przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200'C, a następnie zmniejsz temperaturę do 180'C i piecz przez ok. 40 minut.
  4. Po upieczeniu wyjmij z foremki i przykryj ściereczką.

2 komentarze:

  1. 7g drożdzy instant w niektórych przepisach zostało zamienione na 40 g świeżych-w insrukcji do maszyny do chleba inny przelicznik-jak zamieniać

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chleby z automatu zazwyczaj piekę na drożdżach suszonych. W jednym przepisie na chleb graham (pochodzącym z innego bloga), dopisałam za oryginalnym przepisem 40g świeżych, choć ja użyłam 7g suszonych.
      Spotkałam się z różnymi przelicznikami (7g drożdży suchych = 20 lub 25 g świeżych). W mojej książeczce dołączonej do automatu niestety nie ma podanego przelicznika.

      Usuń

* Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).
* Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu - bardzo proszę, pozostaw kilka słów pod przepisem (nie bądź anonimowy - proszę wybierz opcję "Nazwa" i wpisz swoje Imię lub Nick :))

* Będzie mi bardzo miło, jeśli prześlesz zdjęcie (e-mail lub wiadomość na FB) - chętnie zamieszczę je w galerii na FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks