2 stycznia 2014

Makowiec bez mąki i tłuszczu, bezglutenowy

Makowiec bez mąki i tłuszczu, bezglutenowy
Nietypowy makowiec bez dodatku mąki i tłuszczu. Idealny dla osób uczulonych na gluten oraz dla wszystkich wielbicieli makowca ;). Przepis na od mojej Teściowej. Polecam.

Wersja dla diabetyków: zastępujecie zakazane składniki odpowiednikami o niższym IG (cukier - ksylitolem, rodzynki - większą ilością orzechów, kajmak -domowym, niesłodzonym dżemem). 

Składniki na dużą blachę (na długą keksówkę - z połowy porcji)

Ciasto:
  • 12 jaj 
  • 500 g maku 
  • 1 i 3/4 szklanki cukru /ksylitolu
  • 4 łyżki bułki tartej bezglutenowej (lub dowolnej mąki b.g.)
  • 3/4 szklanki rodzynek 
  • 1/3 szklanki drobno posiekanych orzechów

Dodatki:
  • 1 puszka masy kajmakowej (lub domowy dżemem)
  • 1/2 szklanki nasion słonecznika 

  1. Mak zalać ciepłą wodą, zamieszać i wylać ewentualne szumowiny. Uzupełnić ciepłą wodą (ok.1 centymetr ponad powierzchnię maku) i pozostawić na min. 3 godziny, a najlepiej na noc.
  2. Gotować w tej samej wodzie na małym ogniu aż odparuje woda.
  3. Dwukrotnie zmielić mak w maszynce, używając drobnego sitka.
  4. Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie przez pół godziny. 
  5. Żółtka jaj ubić z cukrem.
  6. Do masy jajecznej dodać mak oraz bułkę tartą. Wymieszać.
  7. Na koniec dodać rodzynki, orzechy i ubite białka. 
  8. Wymieszać i przełożyć do dużej formy (lub dwóch keksówek), wyłożonych papierem do pieczenia.
  9. Piec 30 minut w temperaturze 180'C.
  10. Po ostudzeniu, ciasto przełożyć połową masy kajmakowej (lub dżemem), a wierzch posmarować pozostałą częścią masy (lub dżemu) i posypać nasionami słonecznika.

9 komentarzy:

  1. świetny, taki inny makowiec:) koniecznie trzeba wypróbować!
    Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!

    OdpowiedzUsuń
  2. A czym ewentualnie mogę zastąpić bułkę tartą? Bo bezglutenowej nie ufam jeszcze bardziej niż glutenowej. Tak w ciemno strzelam: tarte migdały? mąka migdałowa? mąka słonecznikowa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba najlepiej zastąpić mąką migdałową, ale wydaje mi się, że gdy zamiast bułki damy dowolną mąkę bezglutenową ciasto też powinno wyjść.

      Usuń
    2. Dzięki :-) Może na Święta zrobię...

      Usuń
    3. Można użyć też kaszy manny (ale wówczas ciasto będzie zawierać gluten).

      Usuń
  3. A gdzie kupujesz mak? ekologiczny czy taki zwykły w markecie? Zastanawiam się czy można zamiast mielenia namoczonego maku, zmielić go najpierw w młynku do kawy i potem namoczyć? ale chyba nieeeee...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mak należy najpierw namoczyć, a dopiero później zmielić (kupuję zwykły mak).

      Usuń
    2. Mi sie wydaje, ze maka kokosowa bedzie tez dobrym rozwiazaniem bo ona ma bardzo dobre wlasciwosci absorbujace wode (i wszelkie plyny) a podejrzewam, ze ta bulka jest wlasnie po to zeby wciagnac wode... daj znac jak Ci wyszlo :D

      Usuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).