9 sierpnia 2016

Wolnowar Russell Hobbs

Wolnowar Russell Hobbs - test, recenzja
Zastanawiałam się czy zamieścić recenzję wolnowaru na blogu. Przecież to blog o szybkim gotowaniu i oszczędzaniu czasu w kuchni... ;). No właśnie, a to urządzenie, mimo, że gotuje powoli, pozwala nam na wielką oszczędność czasu w przygotowaniu różnych dań.

"Wolnowar Cook@Home 22740-26 firmy Russell Hobbs zaprojektowano, aby maksymalnie ułatwić Ci życie. Teraz pożywny i smaczny obiad będzie czekał na Ciebie po powrocie do domu. Możesz też wykorzystać urządzenie do obsmażenia mięsa. Jego wszechstronność pozwala zrezygnować z dziesiątek dodatkowych patelni czy garnków, zapobiegając powstawaniu bałaganu w kuchni. Jest doskonałym wyborem dla osób, które chcą jeść pożywne posiłki, lecz nie mają czasu lub chęci na ich przygotowywanie."
Wolnowar Russell Hobbs


Wolnowar Russell Hobbs test

Plusy:
+ Wolnowar jest urządzeniem do delikatnego i powolnego gotowania potraw w niskiej temperaturze (60-80'C) - dzięki temu, potrawy tracą mniej witamin i składników odżywczych, niż przygotowane tradycyjnie. Są bardziej aromatyczne i soczyste, mięsa prawie rozpadają się (nie ma ujścia pary). 
+ Nie trzeba pilnować dania i go mieszać
+ Nastawiamy danie rano, a po powrocie z pracy zastajemy gotowy, ciepły obiad
+ Średnia pojemność: 3,5 l
+ Wyjmowany garnek do podsmażania, do używania na kuchence gazowej lub elektrycznej
+ Nieprzywierająca powłoka
+ 3 ustawienia temperatury: wysoka, niska, podtrzymywanie ciepła
+ Szklana pokrywa pozwala kontrolować proces gotowania (w każdej chwili można spróbować dania, dodać przyprawy)
+ Łatwe czyszczenie
+ Nienagrzewające się uchwyty
+ Przystępna cena (od ok. 150zł)
+ Niski pobór energii (135-160W)
+ Funkcja podtrzymywania ciepła
+ Możliwość wstępnego podsmażania potraw, przed włożeniem do wolnowaru (jednak ja odradzam w tym modelu tę funkcję, wydaje mi się, że to osłabia powłokę)

Minusy:
- Wolnowar nie wyłącza się automatycznie. Po zakończonej pracy, trzeba go wyłączyć, czyli jeśli nastawimy coś na noc, np. o godz. 22, a rano wstaniemy później, to może się okazać, że niektóre potrawy będą rozgotowane (podgrzewane np. 10-12 godzin, zamiast 8). 
- Po dłuższym użytkowaniu uszkodzona powłoka i widoczne zadrapania




Dla kogo jest to urządzenie? 
Jeśli gotujesz często różnego rodzaju mięsa, gulasze i rosół - to urządzenie na pewno Ci się przyda. 
Początkowo trudność może sprawić przyprawianie potraw (ostrożnie z pikantnymi przyprawami i solą ;)). 
Trzeba też przekonać się samemu, jak długo można gotować dany rodzaj mięsa (czy potrawy), na jakim poziomie mocy (w zależności od rodzaju wolnowaru i ustawień mocy grzania).


Robiłam w nim do tej pory, pyszny gulasz wieprzowy, rosół, schab i polędwiczki.
 




Uaktualnienie - XI.2016
W kilku miejscach pojawiły się mikro uszkodzenia, odeszła powłoka teflonowa i widać rdzę. Przestałam oczywiście używać wolnowaru.
Niepokoi mnie fakt, że tak szybko powłoka uległa zniszczeniu. Zobaczymy jak będzie w przypadku drugiego...

Po wysłaniu go do reklamacji, w ciągu miesiąca otrzymałam nowy (dochodzą koszty wysyłki i przesyłki zwrotnej).

2018 r. - na powierzchni powłoki teflonowej widać delikatne cienkie ślady rys, zastanawiam się, czy nie zaprzestać jego użytkowania ...

 

6 komentarzy:

  1. Noszę się z zakupem wolnowara i chętnie przeglądam różne recenzje takich garnków. Z tej wynika, że to bardzo praktyczne urządzenie, ale po prostu trzeba nabrać trochę wprawy, by przestawić się na tryb slow : ) Czytałam, że w wolnowarze warto przyrządzić rosół, który jak wiadomo, najlepszy wychodzi po długim gotowaniu na małym ogniu. Poza daniami mięsnymi można go użyć do wyrobu dżemów i innych przetworów owocowych, więc w sezonie będzie jak znalazł. U mnie przyrządza się dużo potraw typu eintopf, więc wolnowar powinien się sprawdzić. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, trzeba się przestawić na inny sposób gotowania. Rosół wychodzi bardzo aromatyczny. Przetworów owocowych nie próbowałam przygotować. Jeśli często przygotowujesz sosy i gulasze, to myślę, że może się przydać ;).

      Usuń
  2. A słyszałaś o marce morphy richards? Tez maja wolnowary i zastanawiam sie nad zakupem ( ma wieksza pojemnosc od tego, ktory testowalas). Prosze o opinie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie słyszałam nic na temat tych wolnowarów.

      Usuń
  3. Szukam własnie przepisów, sam mam Crock-pot Czerowny taki 3,5 litra, uwielbiam robić w nim warzywa, takie leczo ostatnio robiłem, nic się nie przypala ja ide i robię swoje, czekam na gotowy obiadek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepisy znajdziesz pod etykietą "wolnowar", ale oczywiście wszelkie gulasze i potrawy jednogarnkowe można robić w wolnowarze.

      Usuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).