19 grudnia 2016

Bezglutenowe pierniczki owsiano-kasztanowe

Zdrowe bezglutenowe pierniczki owsiano-kasztanowe
Zdrowe pierniczki dla osób, które nie spożywają glutenu lub chcą zjeść na Święta zdrowszą wersję pierniczków (bez masła, białego cukru i mąki pszennej).
Pierniczki nie są miękkie po upieczeniu, wychodzą raczej lekko twardawe i chrupiące, ale na tyle, że spokojnie można je jeść. 
Smakują nawet mojemu mężowi, który jest bardzo wybredny, jeśli chodzi o zdrowsze wersje słodkości ;).
  • ok. 300 g mąki owsianej (bezglutenowej)
  • 100 g mąki kasztanowej (lub innej dowolnej, lekkiej mąki)
  • ok. 75 g cukru kokosowego (lub ksylitolu)
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1/4 łyżeczki sody

  • ok. 1/2 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego (lub dowolnego oleju)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu

  1. Wymieszaj dobrze mokre składniki.
  2. Wymieszałam sypkie składniki i stopniowo dodawaj do ucieranej masy. 
  3. Zagnieć ciasto (będzie raczej miękkie) i sprawdź, czy jest odpowiednio słodkie.
  4. Można je zawinąć w folię i włożyć na kilka minut do zamrażalnika (ale je piekłam od razu).
  5. Rozwałkuj i wykrawaj foremkami pierniczki, układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piecz 11-13 minut w 175'C.
  7. Przechowuj w pudełku.

4 komentarze:

  1. Bezglutenowe? Wow! Że też nie znalazłam tego przepisu wcześniej!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mimo że po świętach już to chyba sobie je zrobię na ten długi weekend :)

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).