18 grudnia 2016

Zielony omlet pełen żelaza i witamin

Omlet ze szpinakiem i jarmuzem
Ten omlet zasmakował ostatnio mojemu synkowi. Na początku zniechęcił go kolor zielony, ale jak spróbował kęs, stwierdził, że chce zawsze takie omlety ;). 
To świetny pomysł na przemycenie w jedzeniu zdrowego jarmużu i szpinaku - źródła żelaza, wapnia, magnezu, potasu, witaminy A, K i C.
Jeśli robisz go dla dzieci, za pierwszym razem dodaj mniej zielonego.

  • po 3 kulki szpinaku i jarmużu (latem po dużej garści świeżych)
  • 2 jajka
  • 1 duża łyżka mąki kasztanowej lub innej
  • olej kokosowy (lub dowolny)
  • sól

  1. Na rozgrzanym oleju kokosowym podsmaż do miękkości szpinak i jarmuż z solą.
  2. Przełóż na talerz.
  3. Jajka ubij mąką i solą. Jeśli chcesz bardziej puszysty omlet, białka ubij osobno i dodaj na końcu.
  4. Do jajek dodaj podsmażoną zieleninę, wymieszaj i wylej na rozgrzany olej. 
  5. Smaż z dwóch stron.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).