11 stycznia 2014

Chleb fitness z otrąb owsianych wg Konrada Gacy


Chleb fitness z otrąb owsianych wg Konrada Gacy
Chleb stylu fitness z książki "Konrad Gaca. Moje odchudzanie". Mimo tego, że w przepisie nie ma soli, obawiałam się smaku i dodałam płaską łyżeczkę.
Chleb wyszedł raczej suchy, kroi się najlepiej na drugi dzień. Jak na chleb dla osób na diecie, w smaku jest całkiem niezły. 
Z powodu tak dużej ilości otrąb, zjedzony w zbyt dużych ilościach, może mieć właściwości przeczyszczające;).
  • 400 g otrąb owsianych
  • 3 łyżki mąki pełnoziarnistej 
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego 
  • 1 opakowanie drożdży w proszku (7g)
  • 1/2 łyżeczki cukru brzozowego 
  • 50 g suszonej żurawiny (nie dodałam)
  • odrobina orzechów włoskich i sezamu (tylko dla smaku)
  • 1/2 szklanki ziaren słonecznika 
  •  
  • 1 łyżka masła bez soli (dałam olej)
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mleka 

  1. Oddzielić żółtka od białek, białka ubić.
  2. Wymieszać wszystkie suche składniki. 
  3. Następnie wlać żółtka i mleko, wymieszać. 
  4. Na końcu dodać białka i delikatnie wymieszać. 
  5. Przełożyć do małej formy i piec około 35-40 minut w 180'C.

13 komentarzy:

  1. Wygląda smakowicie. Osobiście nie umiem piec pieczywa. Piekarnik mnie nie lubi. :) Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym przepisie nie ma nic skomplikowanego, piecze się jak placek, na pewno wyjdzie :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. "Otręby mają wyłącznie wartość liczby mnogiej. Dopełniacz brzmi otrąb lub otrębów, obie formy są uważane za poprawne."
      — Mirosław Bańko, PWN

      Usuń
  3. Wygląda rewelacyjnie i zapewne smakuje wyśmienicie :) Będę musiała się o tym przekonać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam. Jak na chlebek z samych otrąb, smakuje całkiem nieźle.

      Usuń
  4. cóż mogę powiedzieć, REWELACYJNY PRZEPIS!
    przy najbliższej okazji wpadam na kawałek! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ja go wymyśliłam ;) ale dla osób na diecie przepis idealny :)

      Usuń
  5. Dobry przepis, smaczny chleb ...

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam, zastanawiam się czy dałoby radę z otrębami owsianymi na pół z zytnimi gdyż tylko takie posiadam w tej ilości :(

    OdpowiedzUsuń

* Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).
* Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu - bardzo proszę, pozostaw kilka słów pod przepisem (nie bądź anonimowy - proszę wybierz opcję "Nazwa" i wpisz swoje Imię lub Nick :))

* Będzie mi bardzo miło, jeśli prześlesz zdjęcie (e-mail lub wiadomość na FB) - chętnie zamieszczę je w galerii na FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks