9 sierpnia 2016

Wolnowar Russell Hobbs - test produktu

Wolnowar Russell Hobbs - test, recenzja
Zastanawiałam się czy zamieścić recenzję wolnowara na blogu. Przecież to blog o szybkim gotowaniu i oszczędzaniu czasu w kuchni... ;). No właśnie, a to urządzenie, mimo, że gotuje powoli, pozwala nam na wielką oszczędność czasu w przygotowaniu różnych dań.

"Wolnowar Cook@Home 22740-26 firmy Russell Hobbs zaprojektowano, aby maksymalnie ułatwić Ci życie. Teraz pożywny i smaczny obiad będzie czekał na Ciebie po powrocie do domu. Możesz też wykorzystać urządzenie do obsmażenia mięsa. Jego wszechstronność pozwala zrezygnować z dziesiątek dodatkowych patelni czy garnków, zapobiegając powstawaniu bałaganu w kuchni. Jest doskonałym wyborem dla osób, które chcą jeść pożywne posiłki, lecz nie mają czasu lub chęci na ich przygotowywanie."
Wolnowar Russell Hobbs


Wolnowar Russell Hobbs test

Plusy:
+ Wolnowar jest urządzeniem do delikatnego i powolnego gotowania potraw w niskiej temperaturze (60-80'C) - dzięki temu, potrawy tracą mniej witamin i składników odżywczych, niż przygotowane tradycyjnie. Są bardziej aromatyczne i soczyste, mięsa prawie rozpadają się (nie ma ujścia pary). 
+ Nie trzeba pilnować dania i go mieszać
+ Nastawiamy danie rano, a po powrocie z pracy zastajemy gotowy, ciepły obiad
+ Duża pojemność: 3,5 l
+ Wyjmowany garnek do podsmażania, do używania na kuchence gazowej lub elektrycznej
+ Nieprzywierająca powłoka
+ 3 ustawienia temperatury: wysoka, niska, podtrzymywanie ciepła
+ Szklana pokrywa pozwala kontrolować proces gotowania (w każdej chwili można spróbować dania, dodać przyprawy)
+ Łatwe czyszczenie
+ Nienagrzewające się uchwyty
+ Przystępna cena (od ok. 150zł)
+ Niski pobór energii (135-160W)
+ Funkcja podtrzymywania ciepła


Minusy:
- Wolnowar nie wyłącza się automatycznie (po zakończonej pracy, trzeba go wyłączyć)
- Obiad i zakupy trzeba planować z wyprzedzeniem 
- Początkowa trudność w przyprawianiu potraw (ostrożnie z pikantnymi i solą ;))
- Trzeba przekonać się samemu, jak długo można gotować dany rodzaj mięsa, na jakim poziomie mocy
- Wstępne kilkuminutowe podsmażanie potraw, przed włożeniem do wolnowara
- Mrożonki muszą być wcześniej rozmrożone



Dla kogo jest to urządzenie? 
Jeśli gotujesz często różnego rodzaju mięsa, gulasze i rosół - to urządzenie na pewno Ci się przyda. 

Robiłam w nim do tej pory, pyszny gulasz wieprzowy, rosół, schab i polędwiczki.
 




Uaktualnienie - XI.2016
W kilku miejscach pojawiły się mikro uszkodzenia, odeszła powłoka teflonowa i widać rdzę. W chwili obecnej czekam na info w sprawie reklamacji.

3 komentarze:

  1. Noszę się z zakupem wolnowara i chętnie przeglądam różne recenzje takich garnków. Z tej wynika, że to bardzo praktyczne urządzenie, ale po prostu trzeba nabrać trochę wprawy, by przestawić się na tryb slow : ) Czytałam, że w wolnowarze warto przyrządzić rosół, który jak wiadomo, najlepszy wychodzi po długim gotowaniu na małym ogniu. Poza daniami mięsnymi można go użyć do wyrobu dżemów i innych przetworów owocowych, więc w sezonie będzie jak znalazł. U mnie przyrządza się dużo potraw typu eintopf, więc wolnowar powinien się sprawdzić. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, trzeba się przestawić na inny sposób gotowania. Rosół wychodzi bardzo aromatyczny. Przetworów owocowych nie próbowałam przygotować. Jeśli często przygotowujesz sosy i gulasze, to myślę, że może się przydać ;).

      Usuń
  2. A słyszałaś o marce morphy richards? Tez maja wolnowary i zastanawiam sie nad zakupem ( ma wieksza pojemnosc od tego, ktory testowalas). Prosze o opinie :)

    OdpowiedzUsuń

* Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).
* Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu - bardzo proszę, pozostaw kilka słów pod przepisem (nie bądź anonimowy - proszę wybierz opcję "Nazwa" i wpisz swoje Imię lub Nick :))

* Będzie mi bardzo miło, jeśli prześlesz zdjęcie (e-mail lub wiadomość na FB) - chętnie zamieszczę je w galerii na FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks