23 stycznia 2014

Pasta z ciecierzycy i awokado

Pasta z ciecierzycy i awokado

Dla tych, którym znudziła się już wędlina, proponuję kolejną wersję pasty z awokado. Tym razem z dodatkiem pomidorów i ciecierzycy.

  • 1 dojrzałe awokado 
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 6-8 suszonych pomidorów 
  • sok z 1/2 cytryny (dodawać stopniowo)
  • 2 łyżki oleju (z zalewy z pomidorów)  
  • 2 łyżki wody (można zastąpić olejem)
  • sól, pieprz do smaku, 
  • szczypta chili
  • 1 ząbek czosnku lub 1/3 łyżeczki czosnku suszonego

  1. Ciecierzycę opłukać i odcedzić, awokado obrać i wrzucić do miski.
  2. Dodać pomidory, olej, czosnek, sól, pieprz i sok z cytryny. 
  3. Składniki zmiksować blenderem na gładką pastę. 
  4. Przechowywać w słoiku, w lodówce, przez 2-3 dni. 
Najlepiej smakuje z opiekanym w tosterze pieczywem lub razowym chlebem (u mnie chleb Orkiszowy dobrodziej ze sklepu Chlebnazdrowie).

10 komentarzy:

  1. Oj chyba się zapodziała w opisie ciecierzyca;)

    OdpowiedzUsuń
  2. chętnie bym skosztowałam, wygląda apetycznie, :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. zdecydowanie muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  4. nie jadłam takiej, zapisuję przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  5. ostatnio mi taka pasta chodzi po głowie, muszę w końcu wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam wszelkie wariacje pastowe:D

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłam już pastę z awokado i pastę z ciecierzycy, ale z obu naraz - nigdy :) Ciekawe połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiłam różne pasty, ale wciąż poszukuję nowych smaków, więc powstała taka wersja pasty, a podejrzewam, że będę wymyślać kolejne ;).

      Usuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).