11 listopada 2014

Pyszny sorbet owocowy w kilka minut

Zamiast kupować lody, warto zrobić je samemu w ciągu kilku minut. Warunek to mocny blender i mrożone owoce. Lody wychodzą puszyste, kremowe i rozpływają się w ustach.
Składniki i proporcje można zmieniać według uznania.
  • 3 plastry mrożonego ananasa
  • garść mrożonych malin
  • 1 mrożony banan 
  • kilka łyżek mleka migdałowego
  • opcjonalnie trochę ksylitolu

  1. Zamrożone kawałki owoców przełożyć do blendera kielichowego, zalać kilkoma łyżkami mleka roślinnego. 
  2. Przy słabszym blenderze należy poczekać, aż owoce trochę się rozmrożą.
  3. Miksować pulsacyjnie, a następnie na niskich obrotach, do uzyskania gładkiej konsystencji. 
  4. Podawać od razu po przygotowaniu.

4 komentarze:

  1. Wszystko fajnie napisane ale zastanawiam się czy mój blender (pewnie słaby, bo kupiony w biedronce) poradzi sobie? Jaką musi mieć moc? Polecam do tego dodać jakiś sok do lodów.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie, przy słabych blenderach zawsze jest ryzyko czy wytrzyma... Spróbowałabym świeżych owoców i kruszonego lodu.

      Usuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).