28 lipca 2018

Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami

Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami
Kocham wszelkie pasty do chleba. Bardzo lubię klasyczny przepis na hummus, ale czasem go zmieniam. Lubię wersję z pomidorami suszonymi i czosnkiem niedźwiedzim, bez pasty sezamowej.
Ciecierzycę zazwyczaj gotuję (większą ilość, a pozostałą część zamrażam).  W wersji z puszki, taka pasta powstaje ekspresowo ;).
A po inne pomysły na pasty do chleba zapraszam do etykiety "pasta do chleba".

Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami:


  • 250 g ugotowanej ciecierzycy (1 puszka odsączonej ciecierzycy z puszki) 
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego (lub 1 ząbek czosnku) 
  • kilka pomidorów suszonych
  • spora szczypta słodkiej słodkiej papryki
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól do smaku
    opcjonalnie: kilka łyżek wody (do uzyskania pożądanej konsystencji) 
  1. Zmiksuj dokładnie wszystkie składniki w blenderze lub malakserze.
  2. Konsystencja powinna być raczej rzadka. Jeśli pasta będzie za gęsta dolej więcej oliwy lub zimnej wody.
  3. Podawaj z chlebkiem pita, kawałkami warzyw lub opieczonym pieczywem. 
  4. Przechowuj w lodówce, w słoiku.


Bądź na bieżąco, dołącz do obserwujących: Photobucket Photobucket Photobucket

2 komentarze:

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).