6 października 2018

Czekoladowe praliny z mąką kokosową, z niskim IG

Czekoladowe praliny z kawą i mąką kokosową, z niskim IG


Mam zapas mąki kokosowej, dlatego postanowiłam coś z niej wymyślić. Mąka ta jest dosyć trudna do użycia w wypiekach, dlatego najłatwiej wykorzystać ją do różnych słodkości bez pieczenia.
I tak powstała zdrowsza wersja pralin: z gorzką czekoladą i mąką kokosową. Polecam je szczególnie np. z jakiejś okazji dla dwojga. 
Praliny nie są zbyt słodkie, więc pasują do każdego rodzaju wina.  
A po inne rodzaje pralin i batoników zapraszam do etykiety "batoniki i praliny".

Praliny czekoladowe bez glutenu, z niskim IG:

(składniki na ok. 13 szt.)

  • 30 ml mocnego espresso* (3 łyżki)
  • 20 g ksylitolu 
  • 35 g oleju kokosowego
  • 35 g czekolady gorzkiej 90%
  • 30 g mąki kokosowej (uprzednio przesianej przez sitko) 
Czekoladowe praliny z kawą i mąką kokosową, z niskim IG

  1. Wlej kawę do szklanej miseczki.
  2. Do naparu dodaj ksylitol oraz olej kokosowy i czekoladę gorzką.
  3. Całość rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofali.
  4. Na koniec dodaj mąkę kokosową i wymieszaj. Masa powinna być gęsta, zwarta i powinno dać się łatwo formować pralinki. Jeśli masa będzie zbyt sucha można dodać kilka kropli wody.
  5. Następnie obtaczaj pralinki w mące kokosowej (wiórkach kokosowych, w kawie rozpuszczalnej albo nie obtaczaj ich wcale ;)).
  6. Przechowuj w lodówce w zamkniętym pojemniku.

*w wersji dla dzieci - naparu kawy zbożowej

Bądź na bieżąco, dołącz do obserwujących:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

* Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).
* Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu - bardzo proszę, pozostaw kilka słów pod przepisem.
* Będzie mi bardzo miło, jeśli prześlesz zdjęcie (e-mail lub wiadomość na FB czy IG) - chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG.