15 lipca 2019

Śniadaniowy pudding chia z owocami

pudding chia z mlekiem kokosowym i nektarynkami
Pomysł na wartościowe śniadanie, które robi się prawie samo ;). Możesz je przygotować wieczorem lub rano, przed wyjściem do pracy i zabrać ze sobą.
Zawiera dużo wapnia, miedzi, magnezu, witaminy E i K oraz kwasów omega-3, błonnika i żelaza.
Latem często u mnie gości. Napojem roślinnym reguluję konsystencję rano (lubię rzadką, syn natomiast bardzo gęstą).
W zależności od dodanych owoców, za każdym razem może smakować nieco inaczej. 


  • 3 płaskie łyżki nasion chia
  • 3/4 szklanki napoju roślinnego (u mnie z migdałów)
  • 2 nektarynki
  • garść jagód/malin/borówek
  • opcjonalnie: szczypta cynamonu i kilka siekanych orzechów nerkowca

  1. Wieczorem wsyp do miseczki nasiona i zalej mlekiem. Wymieszaj.
  2. Rano sprawdź konsystencję (będzie bardzo gęsta) i uzupełnij mlekiem według uznania.
  3. Dodaj jagody i pokrojone nektarynki. Wymieszaj.
  4. Możesz też dodać cynamon oraz orzechy.

Bądź na bieżąco, dołącz do obserwujących: Photobucket Photobucket Photobucket

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).