18 listopada 2012

Muffiny z czerwonej soczewicy na słodko

Muffinki z czerwonej soczewicy na słodko
Kolejny udany eksperyment :). Nie sądziłam,  że przez przypadek wyjdą takie smaczne zdrowe muffinki :).
Chciałam zrobić coś na słodko z soczewicy. Zastanawiałam się czy da się zmiksować surową soczewicę - niestety mój robot nie poradził sobie z tym zadaniem, więc soczewicę podgotowałam. Pierwszy raz zrobiłam je bez oleju, a i tak muffinki wyszły całkiem dobre - lekko wilgotne, ciężkie z posmakiem orzechów. Moje dziecko się nimi zajada. Idealne na drugie śniadanie lub do pracy.
Składniki na ok.12 sztuk.
składniki mokre: 
  • 150 g czerwonej soczewicy
  • 2 duże jajka
  • 6 łyżek jogurtu (naturalnego lub owocowego)
  • 3-4 łyżki miodu
  • 4-5 łyżek oleju 
  • 1 aromat waniliowy 
składniki suche:
  • 70-80 g mielonych płatków owsianych*
  • ok.1/2 szkl. drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia*
  1. Soczewicę ugotować i odcedzić
  2. Po wystudzeniu zmiksować, dodać pozostałe mokre składniki i wyrobić robotem na gładką masę.  
  3. Następnie połączyć suche składniki z mokrymi i wymieszać łyżką. Jeśli ciasto jest za gęste, można dodać trochę jogurtu/mleka.  
  4. Przed włożeniem do foremek sprawdzić czy ciasto jest dla nas wystarczająco słodkie.  
  5. Piec 25 minut w nagrzanym do 180 'C piekarniku
* wersja bezglutenowa - dla osób, które nie mogą glutenu
Przepis autorski. Jeśli zainspiruje Cię,  proszę podaj link do źródła na swoim blogu :).

13 komentarzy:

  1. cuuudowne!
    świetny pomysł!
    koniecznie muszę spróbować, bo mam zapas soczewicy;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawa propozycja :) Mój monitor pokazuje je w kolorze brazowopomaranczowym, ale dodaję z radością do akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  3. będą pasowały do barszczu? na wigilijny stół? zamiast pasztecików z soczewicą? ;)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są na słodko, więc niestety nie będą pasowały:( A swoją drogą przepis na muffinki na słono muszę w końcu wymyślić... Co do wigilii to raczej większość ludzi lubi tradycyjne potrawy i ja bym nie ryzykowała podawać muffinek z soczewicy zamiast pasztecików...(chyba, że rodzinka lubi takie rzeczy:))

      Usuń
    2. myślałam o wycofaniu miodu z przepisu i zrobieniu ich na wytrawnie - może z tymiankiem albo garam masala? ale rzeczywiście, muffiny to może nie na wigilijny stół... :)

      Usuń
  4. Hej, robiłam te muffinki i w smaku spoko...ale konsystencja mi średnio odpowiada...takie gliniaste mi wyszły...co można zrobić żeby były bardziej suche?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj następnym razem dodać mniej "mokrych" składników, np. jogurtu, oleju i piec nieco dłużej. Moje nie wyszły gliniaste, miały raczej konsystencję tradycyjnych muffinek, czyli trochę wilgotne.

      Usuń
  5. Poczytałam trochę o robieniu muffinek i trzeba łączyć mokre składniki z mokrymi suche z suchymi i nie miksować tylko wymieszać łyżką i to nie za długo...spróbuję ponownie niebawem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie taka jest zasada robienia muffinek:). Spróbuj ponownie:)

      Usuń
  6. :) co zamiast jogortu ??

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).