Chciałam zrobić coś na słodko z soczewicy. Zastanawiałam się czy da się zmiksować surową soczewicę - niestety mój robot nie poradził sobie z tym zadaniem, więc soczewicę podgotowałam. Pierwszy raz zrobiłam je bez oleju, a i tak muffinki wyszły całkiem dobre - lekko wilgotne, ciężkie z posmakiem orzechów. Moje dziecko się nimi zajada. Idealne na drugie śniadanie lub do pracy.
Składniki na ok.12 sztuk.
składniki mokre:
składniki mokre:
- 150 g czerwonej soczewicy
- 2 duże jajka
- 6 łyżek jogurtu (naturalnego lub owocowego)
- 3-4 łyżki miodu
- 4-5 łyżek oleju
- 1 aromat waniliowy
- 70-80 g mielonych płatków owsianych*
- ok.1/2 szkl. drobno posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia*
- Soczewicę ugotować i odcedzić.
- Po wystudzeniu zmiksować, dodać pozostałe mokre składniki i wyrobić robotem na gładką masę.
- Następnie połączyć suche składniki z mokrymi i wymieszać łyżką. Jeśli ciasto jest za gęste, można dodać trochę jogurtu/mleka.
- Przed włożeniem do foremek sprawdzić czy ciasto jest dla nas wystarczająco słodkie.
- Piec 25 minut w nagrzanym do 180 'C piekarniku.
kapitalny pomysł:)
OdpowiedzUsuńcuuudowne!
OdpowiedzUsuńświetny pomysł!
koniecznie muszę spróbować, bo mam zapas soczewicy;)
polecam spróbować:)
Usuńciekawa propozycja :) Mój monitor pokazuje je w kolorze brazowopomaranczowym, ale dodaję z radością do akcji :)
OdpowiedzUsuńbędą pasowały do barszczu? na wigilijny stół? zamiast pasztecików z soczewicą? ;)))
OdpowiedzUsuńSą na słodko, więc niestety nie będą pasowały:( A swoją drogą przepis na muffinki na słono muszę w końcu wymyślić... Co do wigilii to raczej większość ludzi lubi tradycyjne potrawy i ja bym nie ryzykowała podawać muffinek z soczewicy zamiast pasztecików...(chyba, że rodzinka lubi takie rzeczy:))
Usuńmyślałam o wycofaniu miodu z przepisu i zrobieniu ich na wytrawnie - może z tymiankiem albo garam masala? ale rzeczywiście, muffiny to może nie na wigilijny stół... :)
UsuńHej, robiłam te muffinki i w smaku spoko...ale konsystencja mi średnio odpowiada...takie gliniaste mi wyszły...co można zrobić żeby były bardziej suche?
OdpowiedzUsuńSpróbuj następnym razem dodać mniej "mokrych" składników, np. jogurtu, oleju i piec nieco dłużej. Moje nie wyszły gliniaste, miały raczej konsystencję tradycyjnych muffinek, czyli trochę wilgotne.
UsuńPoczytałam trochę o robieniu muffinek i trzeba łączyć mokre składniki z mokrymi suche z suchymi i nie miksować tylko wymieszać łyżką i to nie za długo...spróbuję ponownie niebawem ;)
OdpowiedzUsuńDokładnie taka jest zasada robienia muffinek:). Spróbuj ponownie:)
Usuń:) co zamiast jogortu ??
OdpowiedzUsuńMleko lub woda.
Usuń