Ciąg dalszy wymyślania zdrowych słodyczy z soczewicy.
Tym razem sycące i zdrowe "batoniki", które możemy zabrać ze sobą do pracy i szkoły na drugie śniadanie lub na wycieczkę.
Wyszły bardziej miękkie i delikatne niż robione ostatnio muffinki z soczewicy.
Tym razem sycące i zdrowe "batoniki", które możemy zabrać ze sobą do pracy i szkoły na drugie śniadanie lub na wycieczkę.
Wyszły bardziej miękkie i delikatne niż robione ostatnio muffinki z soczewicy.
Składniki na ok. 48 małych sztuk (2 blachy)
- 2 szklanki czerwonej soczewicy
- 3 duże jajka
- 150 g jogurtu
- 5-6 łyżek oleju
- 2 aromaty waniliowe/cytrynowe
- dowolne słodzidło (ok. 8-10 łyżek miodu/ 3/4 szkl. cukru brązowego lub ksylitolu)
- ok. 1 i 1/3 szkl. mielonych płatków owsianych*
- ok. 1/2 szkl. drobno zmielonych migdałów
- 1/2 szkl.(lub więcej) rodzynek/ innych bakalii
- 2 łyzki mielonego siemienia lnianego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia*
- Soczewicę ugotować i odcedzić.
- Po wystudzeniu zmiksować, dodać pozostałe mokre składniki i wyrobić robotem na gładką masę.
- Następnie wsypać suche składniki z bakaliami i wymieszać łyżką. Jeśli ciasto jest za gęste, można dodać trochę jogurtu/mleka.
- Przed wylaniem na blachę sprawdzić czy ciasto jest dla nas wystarczająco słodkie.
- Ciasto wyłożyć na dwie blachy wyłożone papierem i wyrównać, aby powstała cienka warstwa.
- Piec 25-30 minut do zarumienienia w nagrzanym do 180 'C piekarniku.
- Po ostudzeniu kroić na wąskie paski, przypominające batoniki.
* dla osób z nietolerancją, bezglutenowe
Ale fajny pomysł, wypróbuję!
OdpowiedzUsuńmniaaam!
OdpowiedzUsuńmuszę w końcu coś zrobić z soczewicy, nigdy jej nie jadłam, a tu taka pyszna propozycja!;D
ciekawa jestem ich smaku:)
OdpowiedzUsuńprzepis mi się bardzooo podoba:)
wow ale czad! Kocham takie zdrowe, fajne rozwiązania!
OdpowiedzUsuńfasola w wypiekach mi się sprawdziła i jestem bardzo ciekawa tej soczewicy, może ktoś się pochwalić czy im smakowały?
OdpowiedzUsuńsmakowały ;).
UsuńCzy olej można zastąpić oliwą z oliwek?
OdpowiedzUsuńtak
Usuńbardzo, bardzo smakowały :)
OdpowiedzUsuńBardzo, bardzo mnie to cieszy ;)
Usuńczy jogurt jest konieczny?
OdpowiedzUsuńMożna zastąpić mlekiem lub wodą (dać trochę mniej niż jogurtu).
UsuńCiekawy pomysł, a czy można soczewicę zamienić na zieloną?
OdpowiedzUsuńNie próbowałam tak robić. Zielona ma trochę inny smak i nie gwarantuję, że będą tak smakowały jak z czerwonej soczewicy. Może spróbuj najpierw zrobić z czerwonej? ;)
Usuń