20 listopada 2012

Zdrowe, słodkie batoniki z soczewicy, płatków i migdałów


Ciąg dalszy wymyślania zdrowych słodyczy z soczewicy. 
Tym razem sycące i zdrowe "batoniki", które możemy zabrać ze sobą do pracy i szkoły na drugie śniadanie lub na wycieczkę. 
Wyszły bardziej miękkie i delikatne niż robione ostatnio muffinki z soczewicy.
Składniki na ok. 48 małych sztuk (2 blachy)
  • 2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 3 duże jajka
  • 150 g jogurtu 
  • 5-6 łyżek oleju 
  • 2 aromaty waniliowe/cytrynowe 
  • dowolne słodzidło (ok. 8-10 łyżek miodu/ 3/4 szkl. cukru brązowego lub ksylitolu)
  • ok. 1 i 1/3 szkl. mielonych płatków owsianych*
  • ok. 1/2 szkl. drobno zmielonych migdałów
  • 1/2 szkl.(lub więcej) rodzynek/ innych bakalii
  • 2 łyzki mielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia* 
  1. Soczewicę ugotować i odcedzić. 
  2. Po wystudzeniu zmiksować, dodać pozostałe mokre składniki i wyrobić robotem na gładką masę. 
  3. Następnie wsypać suche składniki z bakaliami i wymieszać łyżką. Jeśli ciasto jest za gęste, można dodać trochę jogurtu/mleka. 
  4. Przed wylaniem na blachę sprawdzić czy ciasto jest dla nas wystarczająco słodkie. 
  5. Ciasto wyłożyć na dwie blachy wyłożone papierem i wyrównać, aby powstała cienka warstwa
  6. Piec 25-30 minut do zarumienienia w nagrzanym do 180 'C piekarniku. 
  7. Po ostudzeniu kroić na wąskie paski, przypominające batoniki.
* dla osób z nietolerancją, bezglutenowe

14 komentarzy:

  1. Ale fajny pomysł, wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. mniaaam!
    muszę w końcu coś zrobić z soczewicy, nigdy jej nie jadłam, a tu taka pyszna propozycja!;D

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawa jestem ich smaku:)
    przepis mi się bardzooo podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  4. wow ale czad! Kocham takie zdrowe, fajne rozwiązania!

    OdpowiedzUsuń
  5. fasola w wypiekach mi się sprawdziła i jestem bardzo ciekawa tej soczewicy, może ktoś się pochwalić czy im smakowały?

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy olej można zastąpić oliwą z oliwek?

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo, bardzo smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  8. czy jogurt jest konieczny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zastąpić mlekiem lub wodą (dać trochę mniej niż jogurtu).

      Usuń
  9. Ciekawy pomysł, a czy można soczewicę zamienić na zieloną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam tak robić. Zielona ma trochę inny smak i nie gwarantuję, że będą tak smakowały jak z czerwonej soczewicy. Może spróbuj najpierw zrobić z czerwonej? ;)

      Usuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).