15 grudnia 2013

Proste ciasto 3 BIT bez pieczenia

Proste ciasto 3 BIT bez pieczenia
Uwielbiam to ciasto. Jest pyszne, a na dodatek nie wymaga pieczenia :). Jest bardzo słodkie, więc można zmniejszyć ilość cukru w warstwach, a posypkę z czekolady zastąpić kakao. 
Kto raz spróbuje, na pewno zrobi je ponownie. U mnie często gości na świątecznym stole.


Warstwa kajmakowa:
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego, ok. 500g (lub puszka gotowej masy kajmakowej).
Puszkę mleka skondensowanego gotować przez 2 godziny. Puszka podczas gotowania cały czas musi być pod powierzchnią wody.

 Warstwa budyniowa:
  • 3 szklanki mleka
  • 1 szklanki cukru (lub trochę mniej)
  • 180 g masła
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
1 szklankę mleka zmiksować z dodatkiem obu mąk oraz jajek na puszystą masę. 
2 szklanki mleka zagotować z cukrem oraz masłem. Następnie dodać do tego masę jajeczną i szybko mieszać do czasu, aż mocno zgęstnieje. 
Masę budyniową można też zrobić na bazie 2 lub 3 budyniów z torebki (zamiast na jajkach i mąkach).

Warstwa śmietankowa:
  • 500 ml kremówki 36%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan-fix'y 
Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier oraz śmietan-fix'y (można je pominąć, ale wówczas warstwa śmietankowa będzie mniej trwała).

Dodatki:
  • ok. 500 g herbatników (część herbatników można zastąpić krakersami)
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (lub kakao) do posypania

1. Formę (ok. 35x24cm) wyłożyć warstwą herbatników. Na herbatnikach rozprowadzić ciepły kajmak. 
2. Ułożyć warstwę herbatników, na nią wyłożyć masę budyniową. 
3. Ułożyć kolejną warstwę herbatników, na nią wyłożyć ubitą kremówkę. 
4. Całość posypać schłodzoną, startą czekoladą (lub kakao).
5. Przed podaniem ciasto schłodzić w lodówce przez kilka godzin (najlepiej przez noc). 

Źródło: JustMyDelicious



Bądź na bieżąco - dołącz do obserwujących ;) 
Photobucket Photobucket Photobucket 

7 komentarzy:

  1. Uwielbiam to ciasto jest słodkie i ma kajmak ! Wszystko co ma w sobie kajmak lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z wielka przyjemnością zjadałbym kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też takie robię, tylko posypuje wiórkami kokosowymi. Straaaasznie wciąga, trudno zjeść tylko jeden kawałek.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam to ciasto ;) Wyszło Ci przepięknie zabieram kawałek do kawki ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto już leży w lodówce mmm pychota

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).