25 lipca 2014

Razowe ciasto z mąki graham z porzeczkami

Ciasta z mąki graham jeszcze nie piekłam. Jak się okazało, to był dobry pomysł - ciasto wyszło miękkie, lekko słodkie, z kwaśnym dodatkiem owoców. Na drugi dzień odrobinę się kruszyło (następnym razem dodam więcej oleju).
Składniki na dużą blaszkę:

  • 2 szklanki mąki graham (typ 1850)
  • 1 szklanka mąki pszennej (typ 650)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru (lub ksylitolu)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego (lepiej dać trochę więcej)
  • 1 olejek waniliowy
  • kwaśne owoce (np. porzeczki)
  1. Do jednej miski wsypać suche składniki i wymieszać. 
  2. W drugiej misce połączyć: jaja, mleko, olej, olejek, a następnie masę wlać do suchych składników. 
  3. Wymieszać i przełożyć do formy. Na wierzchu ułożyć owoce.
  4. Piec w 180'C przez ok. 35 minut.





3 komentarze:

  1. Wygląda apetycznie :), będę zaglądać. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda :) I jakie zdrowe! Dzięki za udział w akcji, pozdrawiam! ;)

    OdpowiedzUsuń

* Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).
* Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu - bardzo proszę, pozostaw kilka słów pod przepisem (nie bądź anonimowy - proszę wybierz opcję "Nazwa" i wpisz swoje Imię lub Nick :))

* Będzie mi bardzo miło, jeśli prześlesz zdjęcie (e-mail lub wiadomość na FB) - chętnie zamieszczę je w galerii na FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks