6 września 2016

Brownie z batatów


słodkie ziemniaki, brownie zdrowe ciasto
Brownie ze słodkich ziemniaków, to tak naprawdę ciasto z warzyw i bakalii. Jak każde brownie jest: słodkie, klejące, sycące, ale w przeciwieństwie do tradycyjnego - jest o wiele zdrowsze. 
Dodatkowo jest to ciasto idealne dla osób z alergią na gluten, jajka i nabiał, ale niestety nie dla osób chorych na cukrzycę.
Jedynym wysiłkiem przy jego zrobieniu jest uprzednie ugotowanie batatów.
Zmodyfikowany przepis z książki "Smakowita Ella".

Brownie z batatów:

  • 2 duże bataty 
  • ok. 20 sztuk świeżych daktyli bez pestek lub suszonych (uprzednio namoczonych w wodzie)
  • 80 g. zmielonych drobno migdałów 
  • 100 g. dowolnej mąki* (u mnie 30 g. mąki jaglanej i 70 g. mąki owsianej)
  • ok. 4 łyżki kakao ( 2-3 ciemnego)
  • 2-3 łyżki cukru kokosowego (lub ksylitolu)
  • 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego


  1. Bataty obierz, pokrój na kawałki i ugotuj na parze przez około 20 minut, aż będą miękkie.
  2. Następnie przełóż do malaksera wraz z daktylami i olejem kokosowym i zmiksuj na gładką masę.
  3. Resztę składników połącz w misce, a następnie dodaj do nich masę z batatów i dokładnie wymieszaj.
  4. Sprawdź czy masa jest słodka (opcjonalnie dodaj więcej cukru).
  5. Rozgrzej piekarnik do 180'C, przłóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 20-30 minut.
  6. Wyjmij formę z piekarnika i odstaw na 10 minut do wystygnięcia.  
  7.  Posyp cukrem kokosowym (lub c. pudrem)
*osoby z nietolerancją na gluten - bezglutenowej  

brownie ze słodkich ziemniaków


12 komentarzy:

  1. Ale super przepis. Muszę koniecznie upiec. Jutro idę na zakupy. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Zachęcam do wypieku i podzielenia się później oceną ;).

      Usuń
  2. Właśnie czegoś takiego szukałam od jakiegoś czasu (zdrowe ale dające poczucie grzesznej słodkości ciasto ;) )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monika, widzę, że tez lubisz zdrowsze wersje ciast :). Zachęcam do przejrzenia etykiety " ciasto.razowe" - najdziesz tam wiele przepisów na zdrowsze wersje ciast.

      Usuń
  3. Nigdy nie sądziłam, że z batatów można zrobić takie ciasto. Trzeba będzie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Weronika, mi również było trudno uwierzyć, że z takich składników może wyjść tak smaczne ciasto.

      Usuń
  4. Pycha. Warto włożyć trochę wysiłku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Angeliko, cieszę się bardzo, że ciasto zasmakowało :).

      Usuń
  5. Upiekłam. Było pyszne. Nie sądziłam, że ciasto z ziemniaka i bakalii może tak smakować. Do ponownego wykonania koniecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo za komentarz :). Ja również planuję upiec ponownie ;).

      Usuń
  6. W jakiej rozmiarowo formie piekłaś, żebym wiedziała jak przeliczyć na swoją? :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu - bardzo proszę, pozostaw kilka słów pod przepisem.
Będzie mi bardzo miło, jeśli prześlesz zdjęcie (e-mail lub wiadomość na FB) - chętnie zamieszczę je w galerii na FB.
Nie bądź anonimowy - proszę wybierz opcję "Nazwa" i wpisz swoje Imię lub Nick :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks