5 września 2013

Wege-burgery (kotleciki) z ciecierzycy

Wege-burgery (kotleciki) z ciecierzycy
Wegetariańska wersja hamburgerów z książki "Jesteś tym, co jesz. Książka kucharska" z małą modyfikacją (nie miałam pasty tahini i kolendry oraz dodatkowo obtoczyłam je w sezamie). 
Hamburgery, zgodnie z przepisem, piekłam w piekarniku ale można również dodać jajko i upiec je na patelni - będą wówczas bardziej chrupiące z zewnątrz i mniej suche w środku. 
Nadają się na obiad (koniecznie polane sosem i z dodatkiem surówki), ale można je również wykorzystać jako przekąskę (w bułce). 


Składniki na 20 szt.
  • 1 puszka ciecierzycy odsączonej i przepłukanej
  • 1 puszka czerwonej fasoli odsączonej i przepłukanej
  • 1 marchew drobno starta
  • 1 mała cebula drobno posiekana
  • 50 g pestek słonecznika
  • 2 łyżki pasty tahini (u mnie 2 łyżki sezamu + 1 łyżeczka oleju sezamowego)
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany
  • 1 garść posiekanej świeżej kolendry (u mnie natka pietruszki)
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz, chili
  • 3-4 łyżki sezamu (do obtoczenia)

  1. Rozgrzać piekarnik do 220'C. Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem.
  2. Umieścić wszystkie składniki w robocie kuchennym/blenderze i miksować przez ok. 20 sekund, tak aby były z grubsza rozdrobnione.
  3. Z otrzymanej masy zwilżonymi dłońmi formować małe kulki i układać je na blaszce, lekko spłaszczając łopatką (można obtoczyć je jeszcze w sezamie). 
  4. Piec przez ok.15-18 minut, aż się lekko zarumienią. Podawać z sosem i surówką lub w bułce.

Dowolne dodatki do 1 bułki (według upodobań), np:
  • 3 plasterki pomidora
  • plasterek cebuli
  • pikantny sos
  • 2 liście salaty lodowej
  • 2 plasterki ogórka

9 komentarzy:

  1. mniam ! zdrowo smacznie ;) czego chcieć wiecej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo zdrowo. Wprawdzie trochę suche wyszły, ale z dodatkami są smacznie :)

      Usuń
  2. Cudne i na pewno zdrowsze od mięsnych odpowiedników! Aż nabrałam ochoty na domowe burgery!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To na pewno zdrowsza odmiana dla mięsa ;) Choć do zagorzałych mięsożerców taka zamiana może nie przemawiać ;)

      Usuń
  3. Zachęcona do eksperymentów z ciecierzycą informuję, że kradnę ten przepis do wypróbowania!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo:) A może spróbujesz tej wersji z patelni? Podziel się wrażeniami jak wyszły...

      Usuń
  4. Przyznaję ze wstydem, że burgerów bez mięsa nigdy nie próbowałam.

    Jeśli chodzi o skład utwardzacza, o który pytałaś na moim blogu, to na jednym ze zdjęć znajdziesz ulotkę i tam uchwyciłam listę komponentów tego kosmetyku.

    Pozdrawiam Cię serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. ależ mi się ten pomysł podoba:)
    smacznie, lżej i dużo zdrowiej:)

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).