6 stycznia 2014

Chleb pszenny drożdżowy z automatu

Chleb pszenny drożdżowy z maszyny do pieczenia chleba


Puszysty, delikatny  i smaczny chleb pszenny. O wiele lepszy od zwykłego chleba kupowanego w piekarni.
Przepis z książeczki dołączonej do automatu do pieczenia chleba. 


  • 540 g mąki pszennej (typ 550)
  • 300 ml letniej wody lub mleka
  • 7 g suszonych drożdży (1 op.)
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1,5 łyżki oleju
  • 1 płaska łyżka cukru
Maszyna do chleba:  
Wrzucić wszystkie składniki do maszyny, wymieszać drewnianą łyżką i nastawić program na chleb normalny. 

Piekarnik:  
Nie piekłam w piekarniku ale powinna się sprawdzić standardowa procedura...
Do miski wrzucić wszystkie składniki i dobrze wymieszać łyżką. Przykryć ściereczką, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Ciasto wymieszać i przełożyć do długiej foremki, wysmarowanej oliwą. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Piec przez ok. 45-60 min. w rozgrzanym do 180'C piekarniku.

2 komentarze:

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).