29 stycznia 2014

Makowiec na lanym cieście

Makowiec na lanym cieście
Prosty przepis na pyszny makowiec wg. przepisu mojej mamy. Znika ekspresowo ze stołu, polecam :).


  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier wanilinowy, np. Winiary 
  • 5 jajek
  • sok z 1/2 cytryny
  • skórka starta z 1/2 cytryny
  • 1 puszka masy makowej (można też przygotować masę samemu)

  1. Masło utrzeć z cukrem (cukier dodawać stopniowo).
  2. Następnie dodawać po 1 jajku, na przemian z częścią mąki zmieszanej z proszkiem - do momentu, aż masa będzie gładka. 
  3. Na końcu dodać sok i skórkę z wyparzonej cytryny.
  4. Trochę więcej niż połowę ciasta wlać do prostokątnej formy silikonowej (lub metalowej, wyłożonej papierem do pieczenia). 
  5. Na ciasto wyłożyć masę makową i przykryć pozostałą częścią ciasta.
  6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C. Piec ok. 40 min. 
  7. Po upieczeniu i wystudzeniu, można udekorować lukrem lub polewą czekoladową.

7 komentarzy:

  1. jak smakuje tak jak wygląda, to nie dziwię się, że taks szybko znika:D

    OdpowiedzUsuń
  2. makowiec pierwsza klasa !! wychodzi jak na obrazku i jest bardzo smaczny!! przepis laduje w ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za pozostawiony komentarz :). Bardzo się cieszę, że makowiec zasmakował :). Za każdym razem, gdy go robię, bardzo szybko znika ;).

      Usuń
  3. witam jaki jest rozmiar blachy ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piekłam w standardowej, dużej 25x33cm, ale jeśli forma będzie mniejsza, to też będzie ok, ciasto będzie trochę grubsze.

      Usuń
  4. Można zamiast maku użyć zesmazone jabłka jak na szarlotkę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jestem pewna czy nie będzie zakalca, jak będzie tyle mokrych jabłek, ale może zamiast tego, po prostu pokrojone w małe kawałki jabłka?
      Proszę podzielić się efektem, jeśli będzie Pani piec bez maku :).

      Usuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).