18 sierpnia 2015

Bezglutenowe "kopytka" jaglane

Bezglutenowe "kopytka" jaglane , kładzione kluski jaglane

Bezglutenowe kluski kładzione z kaszy jaglanej, to dobry pomysł na obiad dla dzieci, które nie lubią samej kaszy. Kaszą w formie "kopytek", na pewno przekonamy wszystkie dzieci. To również dobry pomysł na obiad dla osób z nietolerancją na gluten.
Podajemy je z dowolnym sosem (u nas ostatnio były z pieczarkowym). 
Dla osób, które wolą inną wersję kopytek, polecam ziemniaczane z serem i szpinakiem.
Przy mniejszej liczbie osób, najlepiej zrobić z połowy porcji.

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 i 1/2 szklanki wody
  • sól
  • 1 łyżeczka oleju
  1. Kaszę jaglaną namocz, a następnie przepłucz na sitku, pod bieżącą wodą (do momentu, aż przepływająca przez kaszę woda będzie czysta). 
  2. Wsyp kaszę do osolonego wrzątku, dodaj olej. 
  3. Przez 5 minut gotuj kaszę na dużym ogniu, potem mocno zmniejsz ogień (albo wyłącz) i przez 15 minut nie mieszaj. Kasza powinna być lekko rozgotowana.
  4. Małą łyżeczką nakładaj ciepłą kaszę, a drugą łyżeczką formuj kluski i zsuwaj na talerz.
  5. Po przestudzeniu, kopytka z kaszy zachowują nadany wcześniej kształt.
  6. Podajemy z dowolnym sosem.

4 komentarze:

  1. Ciekawa propozycja na zdrowy posiłek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowny przepis. Niedawno stwierdzono u mnie celiakię. Jest to dla mnie dość nowe, dlatego też krążąc po Internecie poszukuje inspiracji na bezglutenowe przepisy. Ten wydaje mi się idealny dla mnie. Uwielbiałem kopytka, tak więc myślę, że ta ich wersja również mi zasmakuje! :)

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).