To ciasto smakuje wszystkim. Robiłam je na wzór babki z mąki razowej, ale dodałam płatki owsiane i więcej mąki. Zachęcam do zrobienia.
Na blogu znajdziecie kilkanaście ciast razowych, czy owsianych.
- 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych (ok. 250g)
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej razowej (ok. 200g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego (część można zamienić ksylitolem)
- 5 jajek
- 1 aromat cytrynowy
- 200 g masła
- 1/3 szklanki oleju
- kilkanaście śliwek (lub 1,5 szklanki innych owoców)
- na wierzch: garść migdałów w słupkach + 2 łyżki płatków owsianych
- Jaja ubić z cukrem.
- W tym czasie roztopić masło wraz z olejem, a następnie ostudzić.
- Płatki owsiane zmielić w blenderze.
- W misce wymieszać mąkę z płatkami, cukrem i proszkiem do pieczenia.
- Jajka wymieszać z tłuszczem oraz zapachem cytrynowym.
- Do miski z mąką wlać masę jajeczną. Wymieszać.
- Gotowe ciasto przełożyć do wyłożonej papierem blachy.
- Na ciasto ułożyć połówki śliwek.
- Wierzch posypać płatkami i migdałami.
- Ciasto piec w rozgrzanym do 180'C piekarniku, przez ok. 45 minut.
I te soczyste śliwki, pycha! :)
OdpowiedzUsuńSezon w pełni, trzeba wykorzystać śliweczki! :) Przepis w sam raz :)
OdpowiedzUsuńNie jem ciasta ze śliwkami odkąd mój tata ułamał sobie ząb na tym cieście :)
OdpowiedzUsuńOj, chyba ktoś niezbyt dokładnie wypestkował śliwki ;).
UsuńPrzepadam za ciastami ze śliwkami :)
OdpowiedzUsuńCzy mogą być truskawki?
OdpowiedzUsuńNie ryzykowałabym z truskawkami, puszczają bardzo dużo soku podczas pieczenia, już lepsze byłyby np. wiśnie.
Usuń