Fasolka z tofu - szybka i zdrowa przekąska
Fasolka z tofu to propozycja na szybkie danie np. na kolację, lunch do pracy czy przekąskę w ciągu dnia. Jeśli masz fasolkę z obiadu, to przygotowanie zajmie kilka minut. Koniecznie dodaj paprykę, bez niej ta potrawa nie będzie tak smaczna.
- 1/2 op. tofu naturalnego lub wędzonego
- ok. 1 i 1/2 szklanki pokrojonej zielonej fasolki
- 1 łyżka oleju kokosowego
- ok. 1/3 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
- duża szczypta przyprawy do mięs, curry lub innej mieszanki przypraw
- sól
- Fasolkę ugotuj (lub użyj pozostałej z obiadu).
- Tofu pokrój w kostkę lub paski.
- Do miseczki przełóż fasolkę i tofu, a następnie posyp przyprawami i lekko wymieszaj.
- Na rozgrzany olej przełóż zawartość miski i przez chwilę podsmaż, co jakiś mieszając.
Takie zestawienie mi odpowiada, bo wegetariańskie, a fasolkę bardzo lubię, tofu nigdy nie jadłam, więc może czas spróbować :-)
OdpowiedzUsuńBożena, podoba mi się Twoje podejście :) Trzeba próbować nowych rzeczy, nigdy nie wiemy, czy nie zagoszczą wówczas na dłużej w naszej kuchni(ja tak miałam z kilkoma produktami ;) ).
UsuńRobiłem wczoraj na kolację. Smakowało, mniam :).
OdpowiedzUsuńMikołaj, dziękuję za komentarz. Cieszę się, że skorzystałeś z przepisu oraz że smakowało :).
Usuń