4 czerwca 2017

Torcik bezowy Pavlova z owocami

tort pavlova
Od czasu, kiedy spróbowałam bezę z mascarpone i owocami, zrobioną przez właściciela włoskiej restauracji, wiedziałam że muszę ją kiedyś zrobić.
Idealnym momentem były urodziny mojego syna. Torcik bezowy bardzo smakował gościom i każdy prosił o dokładkę - wszyscy myśleli że był kupiony w cukierni ;). 

Zamiast 2 bez, można też upiec jedną - wówczas otrzymamy tradycyjną Pavlovą.

Podobno beza nie zawsze wychodzi, może się przypiec, opaść, być niedosuszona w środku.
Piekłam bezę pierwszy raz, ale już teraz wiem, że to prosta sprawa i będę robić częściej. Przepis na torcik bezowy Pavlova jest lekką inspiracją od Pawła Małeckiego z cukierni Lidla, ale zmieniłam wiele w przepisie (ilość białek i cukru, rodzaj serka, dodałam skrobię ziemniaczaną, pominęłam też żelatynę). Trzymałam się jednie dokładnie czasu i temperatury pieczenia.


Przepis na torcik bezowy (Pavlovą) z owocami

(2 bezy o średnicy 24cm)

Beza


  • 195 g białek jaj w temperaturze pokojowej (z 6 wiejskich jajek M)
  • 220 g drobnego, białego cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub budyniu

Krem


  • 250 g serka mascarpone
  • 250-300 g śmietanki 30%
  • 35 g cukru pudru lub zmielonego cukru waniliowego (4 łyżki)

Dodatkowo:


  • 50 g dowolnej czekolady (u mnie gorzka)
  • świeże lub mrożone owoce (truskawki, borówki)

Beza


  1. Białka ubijaj na małych obrotach, a gdy się lekko spienią, dodaj sól i zwiększ obroty.
  2. Jeśli powstanie już biała, lekko sztywna piana, powoli dodawaj cukier po 1 łyżce. Nie przerywając miksowania, zwiększ obroty.
  3. Na koniec ubijania dodaj łyżeczkę soku z cytryny i mąkę ziemniaczaną.
  4. Spróbuj masę, nie powinny być wyczuwalne drobinki cukru. 
  5. Za pomocą rękawa cukierniczego (lub szpatułką) wyłóż ubite białko, formując koło. Bezę piekłam na podkładkach silikonowych z narysowanymi już okręgami. Jeśli pieczesz na papierze do pieczenia, obrysuj sobie wcześniej ołówkiem kształt 2 lub 3 kół (talerzyków o średnicy 24 lub 20 cm). 
  6. Bezy włóż do piekarnika z termoobiegiem, rozgrzanego do temp. 105'C i piecz przez 45 minut. 
  7. Następnie obniż temperaturę do 100'C i susz dalej przez 2 godziny. 
  8. Piekarnik z funkcją góra-dół: piecz w 120'C, a po 40 minutach zmniejsz temperaturę do 110'C i susz przez 2-2,5 godziny.
  9. Pozostaw bezy w zamkniętym piekarniku do całkowitego wystygnięcia (najlepiej na noc).

Krem

  1. Do misy miksera przełóż serek mascarpone, śmietankę oraz cukier i miksuj, aż masa będzie ubita.
  2. Krem wyłóż na bezę na godzinę przed podaniem (jeśli zrobisz go wcześniej, przechowuj w lodówce).
  3. Bezę posmaruj cienką warstwą roztopionej czekolady.
  4. Następnie wyłóż krem, a na nim owoce, przykryj drugą bezą i powtórz czynności.
  5. Smacznego.

Przy okazji mogłam też przetestować robot Kenwood, który otrzymałam do testów na 2 tygodnie. 

tort pavlova
 
Ubijaczka do piany ubija genialnie. Jeszcze nigdy nie udało mi się ubić tak dobrze piany (mogłam ją kroić nożem).


Jeśli upieczesz bezę, koniecznie zrób zdjęcie i prześlij na wiadomość Fb lub @, albo oznacz mnie na IG.

Bądź na bieżąco, dołącz do obserwujących: Photobucket Photobucket





Siedemnasta Truskawka Milion Smaków Truskawek - edycja czwarta

4 komentarze:

  1. Lubie torty bezowe...
    Kiedyś zjadłam taki robiony przez mistrza w tej sztuce czyli pewnej znajomej babci
    i od tej pory polubiłam je ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja kiedyś jadałam z cukierni, tort był przeraźliwie słodki, ze słodkim kremem, mało owoców i jakoś średnio mi smakował. Aż spróbowałam bezę z mascarpone i owocami, zrobioną przez właściciela włoskiej restauracji i zachwyciła mnie smakiem.
      Moja też, nieskromnie napiszę, wyszła super ;).

      Usuń
  2. Agnieszka Goławska16.02.2019, 22:24

    Czy po ubiciu piany w Kenwood łatwo było Pani uformować blaty bezowe? Właśnie testuje ten sprzęt i porównując ze starym robotem sprawia mi to trudność:( nie wiem czy to wlasnier przez zbyt ubitą pianę:D również mogłabym ją kroić nożem jak u Pani :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beza wychodzi mocno ubita, można ją kroić (to akurat zaleta dla mnie). Rozsmarowuję i formuję łopatką masę i nie sprawia mi to jakiegoś specjalnego problemu.

      Usuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).