2 stycznia 2019

Piegusek - makowiec na białkach

Piegusek - ciasto z makiem na białkach
Pieguska polecam upiec, gdy zostaną nam białka jaj, przy okazji innych wypieków.

Wierzch najlepiej polać jeszcze polewą czekoladową (ja z niej zrezygnowałam).
Podaję również drugą zdrowszą wersję, z niskim IG, zamień mąkę na razową a cukier na ksylitol.

  • 1 szklanka białek jaj
  • 1 szklanka mąki pszennej (możesz użyć razowej orkiszowej)
  • 3/4 szklanki cukru (można zamienić na ksylitol)
  • 1 szklanka suchego maku
  • 125 g roztopionego masła lub oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • opcjonalnie pół tabliczki czekolady (do polania)
  1. Białka ubij z cukrem (stopniowo go dodając).
  2. Dodaj mąkę, proszek i mak, tłuszcz i delikatnie wymieszaj.
  3. Piecz ok. 40- 45 min w 190'C.
  4. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej (lub mikrofali) i polej wierzch wystudzonego ciasta.

Bądź na bieżąco, dołącz do obserwujących: Photobucket Photobucket Photobucket

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).