Postanowiłam zrobić krem kakaowy - taki, który można wyjadać łyżeczką ze słoika.
Użyłam podobnych składników jak w przypadku ciasta.
Konsystencję można regulować przez ilość mąki kokosowej. Jeśli nie lubicie gęstych kremów, można ją pominąć.
Krem jest dobry dla wegan, osób z alergią na gluten, jajka i nabiał.
- 2 duże bataty
- ok. 20-25 sztuk świeżych daktyli bez pestek lub suszonych (namoczonych uprzednio w wodzie przez minimum godzinę)
- ok. 120-130 g. zmielonych bardzo drobno orzechów (u mnie migdały i nerkowce)
- 3-4 łyżki kakao
- 1 łyżka cukru
kokosowego (opcjonalnie ksylitolu)
- kilka kropli aromatu waniliowego
- opcjonalnie 1-2 łyżki mąki kokosowej (do zagęszczenia)
- Bataty obierz, pokrój na kawałki i ugotuj na parze przez około 20 minut, aż będą miękkie.
- Lekko przestudź. Następnie przełóż do malaksera wraz z pozostałymi składnikami i blenduj do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Sprawdź czy masa jest wystarczająco słodka (opcjonalnie dodaj więcej cukru).
- Przełóż do słoika i po schłodzeniu przechowuj w lodówce przez kilka dni.



Krem wygląda naprawdę pysznie ;) Jak nutella ;)
OdpowiedzUsuń