29 listopada 2019

Kakaowy krem z batatów

Fit krem z batatów bez glutenu
Pamiętacie brownie z batatów? Tym razem miałam ochotę na coś słodkiego, ale bez używania piekarnika. 
Postanowiłam zrobić krem kakaowy - taki, który można wyjadać łyżeczką ze słoika.
Użyłam podobnych składników jak w przypadku ciasta. 
Konsystencję można regulować przez ilość mąki kokosowej. Jeśli nie lubicie gęstych kremów, można ją pominąć.
Krem jest dobry dla wegan, osób z alergią na gluten, jajka i nabiał.



  • 2 duże bataty
  • ok. 20-25 sztuk świeżych daktyli bez pestek lub suszonych (namoczonych uprzednio w wodzie przez minimum godzinę)
  • ok. 120-130 g. zmielonych bardzo drobno orzechów (u mnie migdały i nerkowce)
  • 3-4 łyżki kakao
  • 1 łyżka cukru kokosowego (opcjonalnie ksylitolu)
  •  kilka kropli aromatu waniliowego
  • opcjonalnie 1-2 łyżki mąki kokosowej (do zagęszczenia)



  1. Bataty obierz, pokrój na kawałki i ugotuj na parze przez około 20 minut, aż będą miękkie.
  2. Lekko przestudź. Następnie przełóż do malaksera wraz z pozostałymi składnikami i blenduj do uzyskania gładkiej konsystencji.
  3. Sprawdź czy masa jest wystarczająco słodka (opcjonalnie dodaj więcej cukru).
  4. Przełóż do słoika i po schłodzeniu przechowuj w lodówce przez kilka dni. 
Bądź na bieżąco, dołącz do obserwujących: Photobucket Photobucket Photobucket

1 komentarz:

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).