29 listopada 2013

Zielona soczewica z suszonymi pomidorami i curry

Zielona soczewica z suszonymi pomidorami i curry
Robiłam kiedyś zieloną soczewicę z cebulką. Tym razem zmieniłam trochę dodatki i soczewica wyszła jeszcze lepsza. Proste, zdrowe i sycące danie.
Idealny dodatek do obiadu zamiast ziemniaków lub dla wegetarian pomysł na przekąskę lub kolację. Rodzinie bardzo zasmakowała.


  • 3/4 szklanki soczewicy zielonej
  • 2 cebule
  • 5 pomidorów suszonych z zalewy
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego (lub 1/4 puszki siekanych pomidorów)
  • 1/2-1 łyżeczka curry*
  • pieprz, sól 
  • papryka słodka lub 2 łyżeczki słodko-pikantnego sosu chili*
  • 3-4 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 1/2 szklanki wody (lub więcej)
  • olej do smażenia

  1. Soczewicę namoczyć w wodzie przez 1-2 godziny. 
  2. Odcedzić i wrzucić do wrzącej wody, pod koniec gotowania osolić.  
  3. Soczewicę gotować do miękkości ok. 40 min., a następnie odcedzić.
  4. W międzyczasie, na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. 
  5. Dodać siekane suszone pomidory, koncentrat pomidorowy, przyprawy.
  6. Na koniec dodać ugotowaną soczewicę oraz natkę pietruszki. 
  7. Dolać wodę i w miarę smażenia uzupełniać do uzyskania odpowiedniej konsystencji. 
  8. Smażyć jeszcze przez ok. 5 minut na małym ogniu, spróbować i ewentualnie doprawić jeszcze do smaku. 
  9. Przed podaniem można polać olejem z pierwszego tłoczenia (np. lnianym).

*osoby unikające glutenu powinny sprawdzić skład curry i sosu


4 komentarze:

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).