Dla mnie najsmaczniejszy jest upieczony brokuł (nie przejmujcie się tym, że jest brązowy).
Warzywa dodajemy według upodobań. U mnie często jest to taki zestaw jak poniżej (choć zmienia się, w zależności od posiadanych w domu warzyw):
- 1 młoda cukinia
- 1 brokuł
- 3 marchewki
- 1 cebula
- kilka ząbków czosnku
- zioła włoskie lub prowansalskie
- sól, pieprz
- oliwa
- opcjonalnie inne warzywa, np. bakłażan, pietruszka, burak, pieczarki...
- Marchewki i cebulę obierz. Wszystkie warzywa pokój na mniejsze kawałki.
- Cebulę pokrój w paski, czosnek dodaj w całości, bez skórki.
- Przełóż wszystko na blaszkę do pieczenia, polej oliwą, posyp przyprawami i dokładnie wymieszaj.
- Odstaw na 30 minut.
- Wstaw do rozgrzanego piekarnika (180'C) i piecz przez ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając.
uwielbiam takie warzywa:)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie!
OdpowiedzUsuńOdkąd przestałem jeść mięso i pić mleka nabawiłem się wrzodów z prostego powodu. Za dużo błonnika, pełnoziarnistego pieczywa + pestki dyni + orzechy, oraz ostrych produktów jak chrzan czy rzodkiew.
Dało mi to do zrozumienia bo przez 2-3 tygodnie zwijałem się z bólu brzucha.
Świetny pomysł na dodatek do obiadów. Można takie warzywa inaczej przyprawić i już mamy kolejny, zupełnie inny/zróżnicowany dodatek. Zdziwiłam się na myśl o pieczeniu samego brokuła. Nigdy nie jadłam tylko pieczonego brokuła. Ale na pewno spróbuje. :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńZachęcam, brokuł z tego zestawu smakuje mi najbardziej ;).
UsuńŚwietne zestawienie, naprawdę apetyczne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Polecam do wypróbowania :)
UsuńŚwietne te pieczone warzywa ... Mniam, mniam :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie do zestawu dołączcie buraka i paprykę! U mnie taki dodatek do obiadu pojawia się 1-2 razy w tygodniu. Tak przygotowane warzywa są pyszne i zdrowe. Ich smak staje się bardziej intensywny i lekko slodkawy. Moje dzieci (5 i 2 latka) je uwielbiają. Kłócą się o ostatnie kawałki :-) A czosnek bardzo często piekę w całości. Główkę obieram tylko z wierzchnich, luźnych warstw. Po upieczeniu kroję na pół. Smakuje pysznie. Spróbujcie! :-)
OdpowiedzUsuńDzięki za podpowiedź ;). Czasem dodaję też buraka, ale moja rodzina nie przepada za nim, a ja z kolei za papryką ;).
UsuńGeneralnie wrzucam do piekarnika te warzywa, które akurat są w domu, za każdym razem inna kombinacja ;).