29 lipca 2015

Zupa krem ogórkowa (wersja bezmięsna)

Zupa krem ogórkowa
Cała moja rodzina bardzo lubi zupy krem. Tym razem prezentuję Wam zupę ogórkową w wersji bezmięsnej. Zupa jest kremowa i przyjemnie kwaskowa. Dzieci, które nie lubią różnych kawałków warzyw w zupie, a lubią kiszone ogórki, powinny ją zjeść ze smakiem.

  • 4 duże ogórki kiszone
  • 2 marchewki
  • mały kawałek pietruszki
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 duża cebula 
  • 2 łyżki domowej jarzynki
  • sól, pieprz 
  • 2 szt. ziela angielskiego, liść laurowy 
  • olej do smażenia
  • bulion warzywny lub woda
  • garść natki pietruszki
  • garść prażonych pestek słonecznika
  1. Do wrzątku wczuć ziemniaki, marchewki oraz pietruszkę - obrane i pokrojone na kawałki. Dodaj przyprawy.
  2. Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na oleju i przełóż do garnka. Gotuj całość do miękkości warzyw.
  3. Pod koniec gotowania wyjmij ziele angielskie i liść laurowy oraz dodaj natkę pietruszki i kawałki ogórków.
  4. Zmiksuj blenderem zupę. Spróbuj i ewentualnie przypraw jeszcze według uznania lub dolej wrzątku. Gotuj jeszcze przez kilka minut.
  5. Przed podaniem można dolać łyżeczkę oleju lnianego lub kleks śmietany i posypać prażonymi pestkami słonecznika.

1 komentarz:

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).