31 lipca 2015

Pieczone warzywa - pyszny dodatek do obiadu

Pieczone warzywa - pyszny dodatek do obiadu
Gdy planujemy piec coś w piekarniku, np. mięso na obiad, warto na drugą półkę dorzucić warzywa. Taki obiad nie wymaga wówczas od nas wysiłku i robi się sam ;).
Dla mnie najsmaczniejszy jest upieczony brokuł (nie przejmujcie się tym, że jest brązowy).

Warzywa dodajemy według upodobań. U mnie często jest to taki zestaw jak poniżej (choć zmienia się, w zależności od posiadanych w domu warzyw):

  • 1 młoda cukinia
  • 1 brokuł
  • 3 marchewki
  • 1 cebula
  • kilka ząbków czosnku
  • zioła włoskie lub prowansalskie 
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • opcjonalnie inne warzywa, np. bakłażan, pietruszka, burak, pieczarki...
  1. Marchewki i cebulę obierz. Wszystkie warzywa pokój na mniejsze kawałki.
  2. Cebulę pokrój w paski, czosnek dodaj w całości, bez skórki.
  3. Przełóż wszystko na blaszkę do pieczenia, polej oliwą, posyp przyprawami i dokładnie wymieszaj. 
  4. Odstaw na 30 minut.
  5. Wstaw do rozgrzanego piekarnika (180'C) i piecz przez ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając.


9 komentarzy:

  1. Wygląda apetycznie!

    Odkąd przestałem jeść mięso i pić mleka nabawiłem się wrzodów z prostego powodu. Za dużo błonnika, pełnoziarnistego pieczywa + pestki dyni + orzechy, oraz ostrych produktów jak chrzan czy rzodkiew.

    Dało mi to do zrozumienia bo przez 2-3 tygodnie zwijałem się z bólu brzucha.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na dodatek do obiadów. Można takie warzywa inaczej przyprawić i już mamy kolejny, zupełnie inny/zróżnicowany dodatek. Zdziwiłam się na myśl o pieczeniu samego brokuła. Nigdy nie jadłam tylko pieczonego brokuła. Ale na pewno spróbuje. :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam, brokuł z tego zestawu smakuje mi najbardziej ;).

      Usuń
  3. Świetne zestawienie, naprawdę apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne te pieczone warzywa ... Mniam, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kasia Tuszynska19.02.2016, 02:57

    Koniecznie do zestawu dołączcie buraka i paprykę! U mnie taki dodatek do obiadu pojawia się 1-2 razy w tygodniu. Tak przygotowane warzywa są pyszne i zdrowe. Ich smak staje się bardziej intensywny i lekko slodkawy. Moje dzieci (5 i 2 latka) je uwielbiają. Kłócą się o ostatnie kawałki :-) A czosnek bardzo często piekę w całości. Główkę obieram tylko z wierzchnich, luźnych warstw. Po upieczeniu kroję na pół. Smakuje pysznie. Spróbujcie! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za podpowiedź ;). Czasem dodaję też buraka, ale moja rodzina nie przepada za nim, a ja z kolei za papryką ;).
      Generalnie wrzucam do piekarnika te warzywa, które akurat są w domu, za każdym razem inna kombinacja ;).

      Usuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).