27 lipca 2018

Bułki pszenno-żytnie na zakwasie (lub chleb)

Bułki pszenno-żytnie na zakwasie (lub chleb)
Bułeczki upiekłam specjalnie dla moich mężczyzn, ponieważ wolą je bardziej od typowo razowych bułek z mąki 2000.
Bułeczki wychodzą w konsystencji podobne nieco do razowych (dodałam do zaczynu mąkę żytnią razową, ale jeśli chcesz jeszcze delikatniejszą strukturę, zmień na zwykłą pszenną).
Są wilgotne, sycące, ale jednocześnie miękkie i mocno wyrastają. Mąż zjada je w pracy z ochotą.

Zaczyn do wypieku (przygotowany kilka godzin lub dzień wcześniej):

(z podanych składników wychodzi ok. 320 g zaczynu, co wystarcza do wypieku 9 bułek lub 1 sporego chleba w keksówce) 
  • 120 g mąki żytniej razowej 2000 (możesz użyć też zwykłej pszennej, bułki będą bardziej delikatne)
  • ok. 145 g wody 
  • ok. 90 g zakwasu z lodówki
  1. W misce wymieszaj mąkę, wodę i zakwas.
  2. Odstaw na 8 godziny lub całą noc, aż nabierze kwaśnego aromatu i powstają pęcherzyki. 

 

Przepis na bułki pszenno-żytnie na zakwasie (lub mały chleb):

 (składniki na 9 bułek lub 1 duży, mocno wyrośnięty chleb w keksówce 20 cm) 
  • ok. 320 g zaczynu (przepis powyżej)
  • 135 g zimnej wody 
  • 150 g mąki żytniej 720
  • 150 g mąki pszennej 750
  • 1 czubata łyżeczka soli
  1. Wlej zaczyn do miski (powinien mieć raczej rzadką konsystencję i kwaśny, ale przyjemny aromat).
  2. Wmieszaj całą wodę do zakwasu i stopniowo dosypuj mąki, aż ciasto stanie się gładkie
  3. Dodaj sól i wyrabiaj ciasto. Powinno być klejące i przywierać do palców.
  4. Przykryj ściereczką i odstaw na 2 godziny.
  5. Po dwóch godzinach, ciasto nadal lekko będzie się kleić do palców.
  6. Rwij po kawałku, obtaczaj w mące graham lub otrębach i formuj bułeczki lub paluchy.
  7. Odstaw bułki na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia na papierze do pieczenia, pod ściereczką (w ciepłe miejsce).
  8. Rozgrzej piekarnik do 180'C, włóż bułeczki.
  9. Po ok. 25 minutach wyjmij je i odstaw na kratkę do ostygnięcia.
Po więcej przepisów zapraszam: na chleby na zakwasie oraz chleby na drożdżach.

Bądź na bieżąco, dołącz do obserwujących: Photobucket Photobucket Photobucket

5 komentarzy:

  1. Upiekłam bułeczki ,wyszły obłędnie chrupiące .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super!! Cieszę się, że smakowały :). Jak tylu opały odpuszczą, upiekę ponownie ;).

      Usuń
  2. Dzisiaj zabrałem się za przygotowanie zaczynu na chleb i bułeczki, nie ukrywam iż będzie to moje pierwsze pieczywo własnej produkcji EVER. Jutro przygotowanie pieczywa do wypieku i wypiek. Pomimo, iż mam już swoje lata to bardzo się denerwuję.
    Dam znać jak wyszło, (przepis na zakwas dostałem od znajomego piekarza). :)
    ED

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zacząłeś od najtrudniejszych wypieków ;). Jak to wyjdzie, to każde inne pieczywo będzie banalnie proste.

      Usuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).