7 września 2019

Ekspresowy keto chlebek kokosowy z mikrofali

Ekspresowy chlebek kokosowy z mikrofali keto
Chlebek z mikrofali ratuje mnie czasami, gdy zabraknie w domu pieczywa.
Jest bardzo sycący, a za sprawą dodatku mąki kokosowej, nieco bardziej suchy (od tego chlebka w wersji z siemieniem lnianym), a w smaku nieco słodkawy.  
Będzie dobry dla osób, które dbają o niski IG lub odżywiają się w stylu keto.
Chlebek najlepiej smakuje mi z pastami warzywnymi i ogórkiem kiszonym.

Składniki można nieco modyfikować (zazwyczaj dodaję je "na oko").
Po wymieszaniu składników, masa powinna być raczej gęsta.

  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka oleju
  • 2 łyżki wody (lub nieco więcej, w zależności od konsystencji ciasta)
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 1 łyżka innej mąki (u mnie zazwyczaj z konopi lub pestek dyni)
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • duża szczypta soli
  1. Jajko, wodę i olej rozmieszaj dobrze widelcem w wąskim i wysokim kubku.
  2. Dodaj mąkę, sól i proszek do pieczenia. Dobrze wymieszaj.
  3. Dociśnij masę i wyrównaj wierzch. Wstaw do mikrofalówki na 2-2,5 minuty. 
  4. Odwróć kubek i wyjmij chleb. 
  5. Zostaw do wystudzenia na kilka minut, a następnie pokój na kromki.
  6. Jeśli środek będzie niedopieczony, włóż chlebek na talerz i podgrzewaj jeszcze 10-20 sekund.

keto chlebek kokosowy z mikrofali
Bądź na bieżąco, dołącz do obserwujących: Photobucket Photobucket Photobucket

1 komentarz:

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).