29 września 2013

Szybka zupa cukiniowo - brokułowa

Zupa powstała z tego, co akurat miałam pod ręką w kuchni: młodą cukinię, trochę nasion słonecznika i zupę brokułową. Jej przygotowanie zajmuje ok. 15 minut.  
Gdy chcemy bardziej sycącą zupę, możemy dodać np. ugotowana kaszę lub ryż, które pozostały nam z poprzedniego dnia. Można też użyć innej zupy, sprawdzając uprzednio skład (ta nie zawiera konserwantów, glutaminianu sodu czy barwników).


  • 1 mała młoda cukinia
  • 650 ml wody
  • 1 opakowanie Zupy brokułowej Winiary
  • 1/2 szklanki nasion słonecznika (lub więcej)
  • szczypta pieprzu mielonego
  • ewentualnie dodatki (np. ugotowana kasza lub ryż)


Cukinię umyć i ze skórką zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do zimnej wody wsypać zawartość torebki i wymieszać.
Dodać cukinię i zagotować, a następnie zmniejszyć ogień, dodać pieprz i gotować jeszcze przez 5 minut. Tuż przed podaniem dodać uprażone na suchej patelni nasiona słonecznika.

3 komentarze:

  1. bardzo dobre połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zupa z proszku może jest szybkim daniem, ale ze zdrowiem nie ma nic wspólnego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdzie nie napisałam, że jest wyjątkowo zdrowa, ale jej skład różni się od tradycyjnych zup z proszku (jak napisałam we wstępie).

      Usuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).