10 sierpnia 2015

Konkurs - do wygrania ekspres SodaStream Jet

Konkurs z SodaStream
Chciałabym zaprosić Was do udziału w prostym konkursie z SodaStream, producentem ekspresów do wody gazowanej 
Nie musicie gotować i robić zdjęć, wystarczy podać swój sprawdzony przepis.
A do wygrania jest ekspres SodaStream Jet (jak na zdjęciu).

Zasady:
  1. Zaproponuj autorski przepis na pyszne, wegańskie danie - w wersji wytrawnej lub na słodko
  2. Swój przepis (lub opis dania) zamieść w komentarzu poniżej. Komentarz podpisz.  
  3. Każdy może zaproponować tylko 1 propozycję. 
  4. Zdjęcie nie jest wymagane (jeśli ktoś chce, może przesłać na e-maila lub poprzez wiadomość na Facebooku).  
  5. Będzie mi miło, jeśli polubisz profil Szybkie gotowanie na FB oraz sponsora nagród: SodaStream.
  6. Nagrodą jest 1 ekspres SodaStream Jet. 
  7. Konkurs trwa od 10.08 - 17.08.2015 r.  
  8. Wyniki zostaną podane na blogu w ciągu 3 dni od zakończenia konkursu, w tym poście.
  9. Zwycięzca będzie zobowiązany do przesłania swoich danych adresowych w ciągu 3 dni od ogłoszenia wyników (po tym czasie zostanie wybrana inna osoba). Można też zostawić swojego e-maila, wówczas skontaktuję się ze zwycięzcą.
  10. Nagrodę wysyłam ja (tylko na terenie Polski).
 
 
------------ 18.08.2015 ---------
Dziękuję Wam za udział w konkursie i tyle smakowitych przepisów. 
Naprawdę, bardzo trudno było wybrać... 
Nagroda wędruje do Jagody. 
Gratuluję! Proszę o kontakt e-mail.

41 komentarzy:

  1. Moja propozycja na pyszny i jednocześnie zdrowy wegański posiłek przy użyciu Króla zieleniny Jarmużu. Na patelni z dodatkiem oleju kokosowego zeszklić 2 ząbki czosnku następnie poszatkowaną czerwoną paprykę i odrobinę chilli. Do tego 3-4 pomidory sparzone pomidory bez skórki pokrojone w kostkę. doprawić solą i pieprzem. Dusić parę minut a następnie dorzucić dużą porcję świeżego jarmużu i dusić ok 7- 10 min. W razie potrzeby dodać trochę wody. Podawać np. z kaszą gryczaną. Pyszny zdrowy zdrowy szybki obiad. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasteczka karobowo-kokosowe:

    1/3 szklanki wody
    1/2 szklanki miodu (jeśli ktoś nie przepada za słodyczami, może pominąć)
    1/2 szklanki oleju (najlepiej winogronowego lub kokosowego)
    1/2 łyżeczki soli
    1/4 szklanki karobu
    1/2 szklanki mąki owsianej
    1/2 szklanki mąki pszenno-razowej
    1,5 szklanki błyskawicznych płatków owsianych
    1 szklanka wiórków kokosowych

    Pierwszych pięć składników dokładnie zmiksować. Mąkę owsianą wymieszać z mąką pszenno-razową i płatkami owsianymi. Następnie dodać wiórki kokosowe, wlać zmiksowane składniki i dokładnie wymieszać. Uformować małe ciasteczka i ułożyć je na wysmarowanej olejem blaszce (a najlepiej na silikonowej macie do pieczenia, wtedy nie trzeba używać oleju do jej smarowania). Piec w temperaturze 180 st. C przez około 20 minut.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie jest tajemnicą, że jestem ogromnym fanem Dalekiego Wschodu, a sushi mógłbym zjadać nie na sztuki, a na kilogramy. Dlatego też dla moich wegańskich znajomych nauczyłem się robić "wegańskie sushi", czyli "niby sushi" :-) Nikt jeszcze nie narzekał :-)

    Potrzebne składniki:
    2-3 większe ogórki szklarniowe
    puszka fasoli czerwonej
    2 ząbki czosnku
    3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
    2-3 łyżki sosu sojowego
    2 płaskie łyżki siemienia lnianego
    świeżo posiekany lubczyk
    2-3 łyżeczki czubrycy
    garść szczypiorku
    1/2 opakowania serka pleśniowego typu lazur do smarowania
    lub camembert/lazur pokrojony w kostkę, czy też inny serek do smarowania/twarogowy
    doprawiony wedle gustu
    świeża bazylia
    pieprz czarny grubo mielony

    Przygotowanie: niby sushi wege bez glonow
    Ogórki obieramy ze skórki.
    Kroimy w plastry ok. 2 cm.
    Wydrążamy gniazda nasienne małą łyżeczką.
    przy okazji wcinając odpadki :))
    Fasolę z puszki odsączamy i przekładamy do blendera
    Dodajemy posiekane dwa (lub 3) ząbki czosnku, sos sojowy, czubrycę,
    siemię lniane, olej oraz lubczyk.
    Całość blendujemy i dodajemy posiekany drobno szczypiorek.
    Przygotowaną pastą z fasoli faszerujemy połowę ogórków.
    Część (druga) niewegańska obejmuje ogórki faszerowane serkiem,
    bez wątpienia jest to opcja na błyskawiczną przystawkę dla niespodziewanych gości. ;)

    Przyozdabiany ogórki listkami bazylii.

    Życzę smacznego! Itadakimasu!

    Mój adres: dawid.swiezy@onet.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis na pyszny falafel z sosem warzywnym

    Falafel jest moim ulubionym wegańskim daniem od kiedy tylko go spróbowałam. Do przygotowania potrzebne będzie
    -500 g ciecierzycy
    -2 cebule
    -kilka ząbków czosnku
    -przyprawy: kolendra, imbir, gałka muszkatołowa, pieprz, sól
    -pęczek natki pietruszki
    -olej do smażenia

    Cieciorkę moczymy całą noc. Obraną cebulę i czosnek i pietruszkę łączymy z cieciorką i przyprawami a następnie mielimy na jednolitą masę. Jeśli masa jest zbyt sucha dodajemy trochę wody. Uformowane kotleciki smażymy na na rozgrzanym oleju lub wkładamy do piekarnika.

    Do tak przygotowanych falafeli zostaje tylko do przygotowania warzywny sos. Potrzebne nam będą:
    -2-3 czerwone lub żółte papryki
    -2 pomidory
    -1 cukinia
    -2 małe cebule
    -3 ząbki czosnku
    -świeża bazylia
    -przyprawy: sól, ostra papryka, pieprz
    -oliwa do smażenia

    Warzywa kroimy na drobne cząstki i wrzucamy na rozgrzaną oliwę, dodajemy przyprawy i smażymy aż pomidory się rozpadną.

    Na koniec zostało nam podanie przygotowanego dania. Wykładamy sos z warzyw na talerz i posypujemy bazylią. Na potrawkę warzywną wykładamy kilka sztuk falafeli.
    Smacznego!

    Monika
    Adres email: moniska00@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. W takie upały najlepszy jest chłodnik. Prosty, szybki i smaczny
    Mi najbardziej smakuje oto taki:
    - kilka ogórków - np. z ogródka
    - pęczek rzodkiewek
    - orzechy włoskie - duża garść
    - 3-4 duże kubki kefiru
    - 1 duży kubek jogurtu greckiego
    - pęczek pietruszki
    - kilka listków lubczyka,
    - pęczek szczypiorku
    - sól i pieprz do smaku
    + ekstra jak ktoś lubi jajko ugotowane na twardo.

    Ogórki trzemy na tarce - duże oczka, rzodkiewkę kroimy na mniejsze części, orzechy i zieleninę drobno siekamy. Wrzucamy wszystko do dużej miski, zalewamy kefirem i jogurtem greckim, dodajemy sól i pieprz - mieszamy. Wstawiamy do lodówki na min. godzinę.
    Podajemy w miseczkach - jemy kiedy tylko mamy ochotę :)
    Paweł
    posaq@op.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. Placuszki z cukinią i orzeźwiającym sosem ogórkowym.

    Składniki na kotlety (wychodzi około 8 placuszków):
    - 2 małe cukinie lub jedna duża (ok. 400 gram)
    - 1 mała cebulka
    - 1 jajko
    - 4 łyżki mąki pełnoziarnistej
    - Przyprawy: 1 łyżeczka ziół prowansalskich, papryki mielonej słodkiej, szczypta pieprzu cayenne oraz soli, 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego i 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków i frytek (nadaje idealnego smaku kotlecikom)

    Składniki na sos:
    - 1 mały ogórek
    - 1 łyżeczka soku z cytryny
    - 3 łyżki kefiru/jogurtu naturalnego
    - 1 łyżka majonezu
    - odrobina pieprzu do smaku oraz świeżych ziół (ja dodałam oregano, a bazylii do dekoracji).

    Przygotowanie placuszków:
    - Ścieramy cukinię na tarce na grubszych oczkach.
    - Kroimy cebulkę w drobną kosteczkę, dodajemy do miski z cukinią.
    - Wbijamy jajko i dodajemy przyprawy. Wszystko razem mieszamy
    - Dodajemy około 4 łyżki mąki pełnoziarnistej. Jeżeli takiej nie macie, dodajecie pszennej, ale wiadomo: pełnoziarnista = zdrowsza. Całość mieszamy
    - Smażymy placuszki na oleju po około 5-6 minut z każdej strony.

    Przygotowanie sosu:
    - Ogórka myjemy, jeżeli chcemy to obieramy ze skórki, jednak ja tego nigdy nie robię, ścieramy go na tarce na małych oczkach do małej miseczki.
    - Do ogórka dodajemy kefir, sok z cytryny, majonez, pieprz i zioła. Wszystko razem mieszamy.

    OdpowiedzUsuń
  8. CHILI SIN CARNE Z RYŻEM CYNAMONOWYM

    Składniki:
    *2 puszki czerwonej fasoli albo 1 szklanka suchej fasoli ugotowanej do miękkości
    *3 różnokolorowe papryki
    *2 czerwone cebule
    *2 łodygi selera naciowego
    *1/2 szklanki przecieru pomidorowego
    *1 ½ łyżeczki mielonego kuminu
    *1 ½ łyżeczki ostrej papryki
    *1 łyżeczka słodkiej papryki
    *1 łyżeczka wędzonej papryki
    *1/2 łyżeczki cynamonu
    *2 łyżki sosu sojowego
    *1 łyżka octu balsamicznego
    *1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
    *kilka łyżek oleju
    *sól i czarny pieprz
    1 ½ szklanki ryżu
    *3 szklanki wody
    *2 laski cynamonu
    *kilka limonek pokrojonych na ćwiartki do podania
    *posiekana natka kolendry do podania

    Papryczki pokrój na ćwiartki i wypestkuj. Rozgrzej suchą patelnię grillową, ułóż na niej papryki skórką do dołu i grilluj je przez 2-3 minuty, a potem obróć skórką do góry i też grilluj przez 2-3 minuty. Zgrillowane papryki, cebule i selera pokrój w drobną kostkę. W dużym garnku rozgrzej olej. Wrzuć pokrojone warzywa i przyprawy, dokładnie wymieszaj i duś na młaym ogniu przez co najmniej 10 minut. Dodaj fasolę, pomidory, sos sojowy, ocet balsamiczny, cukier, łyżeczkę soli i sporą szczyptę pieprzu, dokładnie wymieszaj i duś co najmniej godzinę. Pod koniec gotowania ewentualnie dopraw solą, pieprzem i ostrą papryką. W międzyczasie ryż zalej wodą, dodaj sól i cynamon i gotuj pod przykryciem, aż ryż wchłonie całą wodę. Gorące chili podawaj z ryżem, ćwiartką limonki i posypane natka kolendry. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kruche ciasto malinowe z budyniową pianką:
    - 1 kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany smak (250g)
    - 2 i 1/2 szklanki mąki
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
    - 100 ml oleju
    - 5 jajek
    - 2 budynie śmietankowe
    - 400 g malin
    - szczypta soli

    Przygotowanie : żółtka oddziel od białek. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, 1/2 szklankę cukru pudru, żółtka oraz szczyptę soli. Dodaj Kasię i wymieszaj lekko mikserem.
    Masę przełóż i zanieść gładkie ciasto. Podziel na dwie części w proporcji 2:3. Zwiń w folię i odłóż do zamrażalki na co najmniej 30 minut. Po tym czasie większą część ciasta rozwałkuj i wylep nim , wyłożoną papierem do pieczenia, blaszkę o wymiarach 24x24 cm. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 15 min. w temp 180 stopni. Odstaw do wystygnięcia. Białka ubij na sztywną pianę razem z cukrem pudrem. Ciągle miksując wsyp najpierw budynie, a następnie wlej cienką strużką olej. Powstałą piankę wyłóż na podpieczony spód, wyrównaj. Na piance ułóż owoce. Na wierzch zetrzyj na tarce o dużych oczkach pozostałe ciasto. Placek włóż do nagrzanego piekarnika do temp. 180 stopni i piecz ok. 30 minut.

    Paula,
    malinka1513@onet.eu

    OdpowiedzUsuń
  10. Czekoladowy deser z szałwii hiszpańskiej z malinami

    ilość: 2 porcje, czas: ok. 30 min

    składniki:
    -200 ml mleka kokosowego (ok. 4/5 szklanki)
    -200 ml mleka roślinnego np sojowego (4/5 szklanki)
    -40 g nasion szałwii hiszpańskiej chia ( 1/2 szklanki)
    -2 łyżeczki kakao
    -2 łyżeczki brązowego cukru
    -1 laska wanilii
    -100 g świeżych malin
    -listki świeżej mięty

    Do rondelka wlej mleko kokosowe, mleko roślinne następnie dodaj cukier, kakao, miąższ z laski wanilii i nasiona chia. Wszystko dokładnie wymieszaj i podgrzewaj na małym ogniu aż nasiona wchłoną całe mleko. Przełóż masę do salaterek i zostaw do wystygnięcia i schłodzenia w lodówce.
    Przed podaniem udekoruj malinami i listkami mięty.
    Smacznego :)

    Gabriela gabriela.sowa@gazeta.pl

    OdpowiedzUsuń
  11. A ja na te upały proponuję pyszne mini serniczki cytrynowe z tofu ( bez pieczenia )

    Składniki na spód :

    190 g ciasteczek digestive lub innych mogą być herbatniki, ciastka bezglutenowe
    1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego

    Ciasteczka kruszymy na pył. Dodajemy olej, dobrze mieszamy aż całość będzie miała konsystencję mokrego piasku. Wykładamy dno foremek dociskając całość placami. Odstawiamy.

    Składniki na masę :

    250 g naturalnego tofu
    160 g kandyzowanej skórki cytrynowej ( najlepiej domowej )
    2 łyżki ulubionego likieru ( ja dałam Amarula ale może być każdy inny )
    50 g białej czekolady

    Skórkę miksujemy najdrobniej jak się da. Dodajemy do tofu razem z likierem i blenderujemy aż całość ładnie się połączy.

    Czekoladę topimy nad kąpielą wodną. Dodajemy do masy, szybko ale dobrze mieszamy.

    Masę wykładamy na spody. Wstawiamy do lodówki na noc.

    Polewa :

    100 g ciemnej czekolady
    2 łyżki oleju kokosowego

    Olej i czekoladę rozpuszczamy razem nad kąpielą wodną aż składniki się połączą a masa będzie jednolita i błyszcząca. Polewamy serniczki.

    Smacznego :)
    Pozdrawiam serdecznie
    Justyna
    Kuchenne fascynacje
    kuchennefascynacje@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  12. ciasto malinowy król
    BISZKOPT:

    -3 białka (zostają z masy)
    -1 jajko
    -1 łyżka mąki ziemniaczanej (kopiasta)
    -2 łyżki mąki pszennej
    -1 łyżeczka kakao
    -1/3 szkl cukru
    -szczypta soli


    MASA :

    -250g margaryny
    -3 żółtka (białka idą do biszkopta)
    -1 łyżka mąki
    -2 budynie śmietankowe po 40g
    -1 l mleka
    -3/4 szkl cukru
    -1 łyżka cukru waniliowego

    -1 łyżeczkę kakao



    DODATKI

    -400 g umytych malin
    -1 galaretka malinowa
    -500 ml wrzątku

    biszkopt
    Białka ubijamy na sztywno wraz ze szczyptą soli. Następnie dodajemy stopniowo cukier, następnie jedno żółtko

    Mąki wraz z kakao mieszamy w miseczce, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.
    Blaszkę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą.
    Wlewamy ciasto, biszkopt pieczemy około 7-10 minut w temperaturze 170 stopni.
    Studzimy.

    MASA Mleko wlewamy do garnka, zostawiamy około 0,5 szkl do masy. Resztę gotujemy 0,5 szkl mleka wraz z pozostałymi składnikami miksujemy na gładką masę, wylewamy na gotujące się mleko, gotujemy jak budyń. Studzimy. Miękką margarynę miksujemy na gładko, następnie dodajemy partiami zimny budyń. Masę dzielimy w proporcjach 2:1 Do mniejszej części dajemy kakao, i miksujemy. Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Na ostudzony biszkopt wykładamy trochę malin, następnie masę białą, na masę biała dajemy masą kakaową, na masę kakaową dajemy resztę malin, i zalewamy je tężejącą galaretką.

    korzystajmy z malin, póki są :)
    ciasto jest pyszne, fotkę prześlę na maila
    pozdrawiam kasia

    smaki-katriny.blogspot.com

    katarina31310@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  13. KOKOSOWE GOFRY WEGAŃSKIE
    /przepis autorski/
    /1 porcja/

    35 g mąki pszennej graham
    35 g mąki kokosowej
    45 g sojowego jogurtu waniliowego
    40 ml wody gazowanej
    szczypta soli
    łyżka cukru pudru trzcinowego
    kilka kropli aromatu migdałowego
    40 ml waniliowego napoju sojowego
    łyżka oleju kokosowego

    Jogurt sojowy zmiksować z dwoma rodzajami mąki, solą i cukrem, dodać olej, aromat, wodę i napój sojowy. Piec w dobrze nagrzanej gofrownicy aż do zarumienienia. Podawać z ulubionymi dodatkami.

    Smacznego!

    Sandra
    sandra000@onet.eu

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Pewnego dnia zrobiłam burgery z pozostałości mojej zupy :D Wiem, że dziwnie brzmi i niezbyt smakowicie, ale to najlepsze kotlety jakie jadłam!
    Składniki:
    • ½ filiżanki suchej cieciorki
    • "Sos" pomidorowy żeby lekko przykrył ziarna (passata pomidorowa, woda, cebula, marchewka, kostka warzywna, majeranek, papryka słodka, ½ łyżeczki papryki wędzonej, ostra papryka)
    • Ok. 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
    • Ok. 1 łyżka zarodków pszennych

    Sposób przygotowania:
    Cieciorkę namoczyć na noc, ugotować w wodzie z sodą ok. 1h. Dodać do sosu pomidorowego, pogotować i zblendować na gładką masę. Taki sos gotować na małym ogniu aby zgęstniał. Dodać siemię i zarodki, wymieszać, zagotować i odstawić do ostygnięcia (wtedy stężeje). Formować kotlety, obtaczać w zarodkach i piec w piekarniku ok. 15 min z jednej strony i 5 z drugiej, lub usmażyć. Podawać w bułce z sałatą, pomidorem, ogórkiem kiszonym, lub z ulubionymi dodatkami np. pieczonymi ziemniaczkami.


    Ela
    elastengert@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
  15. Mój pomysł to warstwowa jeżynowo-jaglana tarta bez pieczenia z wegańską bitą śmietaną.
    Robiłam taką ostatnio i wyszła pycha, do tego piękne kolory. Składniki daję najczęściej na oko, w zależności od wielkości formy.

    Układam warstwy
    spód formy do tarty: zmiksować namoczone daktyle (niepełna szklanka) z płatkami owsianymi (1,5 szkl.) i wyłożyć dno formy
    warstwa 1: ugotowana schłodzona kasza jaglana (1 szkl.), zmiksowana z mleczkiem kokosowym (biała część) z cukrem pudrem
    warstwa 2: 3 szklanki jeżyn przesmażyć przez długi czas na wolnym ogniu z odrobiną cukru (trochę soku odlać do dekoracji). Pod koniec dodać agar, a po przestudzeniu, gdy masa zacznie gęstnieć wyłożyć na masę jaglaną. Przełożyć do lodówki.
    Bita śmietana: wodę z ciecierzycy (schłodzoną kilka godzin w lodówce) ubić na pianę, pod koniec dodać trochę cukru pudru.
    Tartę pokroić w trójkąty i podawać z dużym kleksem wegańskiej bitej śmietany (którą robimy tuż przed podaniem). Całość można jeszcze polać syropem pozostałym z przesmażonych jeżyn.
    Smacznego,
    Jagoda

    OdpowiedzUsuń
  16. Przepis na pyszny wegański krem - dobry do jedzenia z owocami lub jako krem do ciast i babeczek

    -1 i 1/2 szklanki niesłodzonego mleka sojowego
    - 3/4 szklanki drobno zmielonych migdałów
    - 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
    - 1 szklanka oleju kokosowego
    - 1 łyżeczka soku z cytryny
    - 1/4 szklanki syropu z agawy

    Jeśli chcemy by krem był bardziej orzechowy możemy dodać dwie łyżki dowolnego masła orzechowego

    1. Miksujemy blenderem mleko sojowe, migdały, syrop z agawy i wanilię na gładką konsystencję.
    2. Mieszamy olej kokosowy z sokiem z cytryny i dodajemy do reszty dalej miksując.
    3. Odstawiamy na kilka godzin lub noc do lodówki, żeby olej kokosowy był w konsystencji stałej :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Kiedy byłam mała krzywiłam się na buraki w każdej postaci...potrzeba było trochę czasu no i ten właśnie przepis, bym je pokochała i wcinała ;)
    Przepis na CZERWONIUTKIE BURGERY:
    2-3 średnie buraki
    1 czerwona cebula
    2 duże ząbki czosnku
    1 szklanka kaszy jaglanej
    1/2 szklanki ziaren słonecznika
    1/4 mąki pszennej pełnoziarnistej
    1/4 szklanki oleju
    2 łyżki ciemnego sosu sojowego
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    1 łyżeczka mielonej kolendry
    1 łyżeczka mielonego imbiru (najlepiej świeży)
    1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
    3 łyżki ziaren sezamu
    sól
    świeżo zmielony czarny pieprz
    I jak tworzymy pyszności???
    Buraczki obieramy i ścieramy na tarce.
    Kaszę jaglaną nalezy wupłukać. Gotujemy ok. 15 minut i studzimy.
    Cebulę drobno siekamy.
    Podobnie postępujemy z czosnkiem i pietruchą.
    Na suchej patelni podprażamy ziarna słonecznika.
    Piekarnik możemy już nagrzać do 200 stopni Celsjusza.
    Wszystkie składniki przekładamy do dużej misy i dokładnie mieszamy. Warto użyć rękawiczek, bo burak bardzo barwi ręce.
    A teraz tworzymy zgrabne burgery i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    Pieczemy ok. 30-40 minut.
    Podajemy z ciepłymi bułeczkami albo z sałatką ze świeżego szpinaku
    PYYYYCHA :)

    am.mitura@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  18. Gołąbki bez zawijania uwolnione od mięcha? Oczywiście! Prosto, szybko i przede wszystkim smacznie - takie jest moje skromne zdanie :)

    Składniki:

    1 głowa kapusty (lub jak ktoś woli może wymienić tą porcję na kapustę kiszoną)
    3 woreczki ryżu
    500g obranych pieczarek
    łyżka tłuszczu ( u mnie oliwa z oliwek)

    Głowę kapusty szatkujemy, wrzucamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Gotujemy do miekkości (ok. 20min).

    Wszystkie pieczarki pokroić na małe kawałki, wrzucić do rondelka z łyżką oliwy i podsmażyć do miękkości..

    Trzy woreczki ryżu gotujemy według oakowania

    Gotową kapustę odcedzamy i dodajemy do garnka usmażone pieczarki i ugotowany ryż. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    Jeżeli ktoś woli intensywniejszy smak dania to polecam na patelni rozgrzać trochę tłuszczu i wrzucić na nią porcje. Podsmażyć do lekkiego zbrązowienia ryżu.

    Całość podajemy tradycyjnie z sosem pomidorowym.

    Smacznego i pozdrawiam, Kasia!
    iwanovvicz@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  19. Podpłomyki z mąki żytniej oraz pasztet domowej roboty z ciecierzycy z marchewką oraz dodatkiem czarnuszki (z odrobiną mąki kukurydzianej dla zachowania zwięzłej konsystencji) a wszystko to udekorowane kiełkami rzodkiewki.

    OdpowiedzUsuń
  20. Mój przepis na wegańską lazanię z kaszą.

    Składniki:
    - 2 duże cukinie
    -1 kubek kaszy jaglanej
    -0,5 kilo tofu
    -passata pomidorowa
    -2 ząbki czosnku
    -łyżeczka curry
    -pół łyżeczki kurkumy, imbiru, pieprzu Cayenne, soli
    - 100 g dowolnego sera wegańskiego

    Przepis:
    Cukinię kroimy i wykładamy nią dno szklanego naczynia żaroodpornego. W misce mieszamy rozgniecione tofu, ugotowaną kaszę jaglaną, przyprawy i starty czosnek. Układamy naszą masę w naczyniu, a na nią jeszcze raz plastry cukinii. Na całość wylewamy passatę i staramy się, aby objęła ona wszystkie brzegi. Wstawiamy do piekarnika na około 45 minut, ale 5 minut przed końcem wyjmujemy, żeby starkować na wierzch ser. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza.

    galaszewska.a@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  21. Kasza z soczewicą z aromatyczną oliwą

    Składniki:

    0,5 kg soczewicy
    1 szklanka kaszy gryczanej
    3 łyżki oliwy z oliwek
    1 duża cebula
    3 ząbki czosnku
    1 starta marchewka
    1 łyżka przecieru pomidorowego
    tymianek
    oregano
    liść laurowy
    sól
    pieprz

    Do przygotowania oliwy:

    1/4 szklanki oliwy z oliwek
    1 łyżka czerwonej słodkiej papryczki
    listki mięty
    łyżka octu jabłkowego
    oregano

    Przygotowanie:

    Zagotowujemy w garnku wodę. Do wrzącej wody wrzucamy na 10 minut soczewicę. Odcedzamy. Na dno garnka wlewamy oliwę z oliwek. Podsmażamy na niej drobno pokrojoną cebulkę i czosnek. Dodajemy tymianek, oregano, liść laurowy i przecier pomidorowy. Pozostawiamy na gazie około 2 minuty mieszając. Dolewamy pół litry zagotowanej wody, a następnie soczewicę, kaszę i tartą marchewkę. Gdy tylko się zagotują zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy około 25 minut, aż zmięknie soczewica i potrawka zgęstnieje. Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania aromatycznej oliwy mieszamy dokładnie w misce i dolewamy do gotującego się dania. Gotujemy jeszcze chwilę ciągle mieszając by danie nie przypaliło się. Podajemy w małych miseczkach z dodatkiem świeżego chleba.

    kasia2006222@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
  22. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  23. Wszystkie podane przepisy zawierające produkty pochodzenia zwierzęcego jak jajka, mleko, jogurty, miód, ser, masło są nie do przyjęcia dla weganina i posiłku wegańskiego! :(

    OdpowiedzUsuń
  24. Deser czekoladowo - malinowy z kaszy jaglanej

    Składniki:

    pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
    1 dojrzały banan
    1 łyżeczka kakao bez cukru
    pół szklanki mrożonych malin



    Wykonanie:

    Kaszę zmiksować z bananem. Podzielić na dwie części i do jednej dodać kakao. Zmiksować część z kakao. Maliny zmiksować oddzielnie. Ułożyć poszczególne warstwy w szklance.

    OdpowiedzUsuń
  25. Wegańska szarlotka

    Składniki:
    - ok. kilograma jabłek, najlepiej twardych
    - ok. 100 ml oleju
    - szklanka cukru
    - półtorej szklanki mąki pszennej
    - opakowanie proszku do pieczenia
    - pół szklanki mleka sojowego lub zwykłej wody gazowanej
    - cytryna
    - cynamon

    Wykonanie:
    Jabłka obrać, pokroić w kostkę, wymieszać z sokiem z cytryny - teraz muszą się trochę przegryźć.
    Ciasto robimy osobno: w mące wymieszać proszek do pieczenia, dodać cukier, olej i wyrobić. Dopiero po chwili dodać mleko lub, można więcej, jeśli ciasto jest zbyt twarde, a to już zależy od mąki.
    Do gotowego już ciasta dodać jabłka, wymieszać i wyłożyć na blachę, posmarowaną olejem. Całość można posypać cukrem i cynamonem lub ułożyć cienkie plasterki jabłek na wierzch.
    Świetnie smakuje na ciepło z sorbetem jabłkowym.

    Jadzia
    jadtrz123@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  26. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  27. Lubię słodycze, więc moja propozycja to :
    Ciasto sezamowe:
    35 dag sezamu podprażam na suchej patelni, mieszając przez około pół minuty do lekkiego zrumienienia. 3 dag zmielonego siemienia lnianego zalewam 120 g wrzącej wody, mieszam, przykrywam i odstawiam na chwilę. 25 dag podprażonego siemienia miksuję w blenderze i dodaję do niego siemię wraz z wodą oraz 6 dag ksylitolu i 30 kropel stewii fluid. Wszystko mieszam. Na koniec dodaję pozostały sezam,4 dag mąki sezamowej, 2 dag mąki ziemniaczanej, 2 łyżki oleju sezamowego, 2 łyżki oleju ryżowego i ponownie mieszam. Na koniec dodaję 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu i goździków, 1 łyżeczkę domowego ekstraktu z wanilii, 1 łyżkę soku z cytryny oraz otartą skórkę, 7 dag mąki gryczanej i szczyptę kurkumy.Masa powinna być gęsta i kleista. Masę włożyć do keksówki i ugnieść. Można po wierzchu posypać sezamem. Piec w nagrzanym piekarniku do 190 stopni przez około 30 minut. Ciasto smakuje jak chałwa. Smacznego.
    r.helt@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  28. Lubię słodycze, więc moja propozycja to :
    Ciasto sezamowe:
    35 dag sezamu podprażam na suchej patelni, mieszając przez około pół minuty do lekkiego zrumienienia. 3 dag zmielonego siemienia lnianego zalewam 120 g wrzącej wody, mieszam, przykrywam i odstawiam na chwilę. 25 dag podprażonego siemienia miksuję w blenderze i dodaję do niego siemię wraz z wodą oraz 6 dag ksylitolu i 30 kropel stewii fluid. Wszystko mieszam. Na koniec dodaję pozostały sezam,4 dag mąki sezamowej, 2 dag mąki ziemniaczanej, 2 łyżki oleju sezamowego, 2 łyżki oleju ryżowego i ponownie mieszam. Na koniec dodaję 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu i goździków, 1 łyżeczkę domowego ekstraktu z wanilii, 1 łyżkę soku z cytryny oraz otartą skórkę, 7 dag mąki gryczanej i szczyptę kurkumy.Masa powinna być gęsta i kleista. Masę włożyć do keksówki i ugnieść. Można po wierzchu posypać sezamem. Piec w nagrzanym piekarniku do 190 stopni przez około 30 minut. Ciasto smakuje jak chałwa. Smacznego.
    r.helt@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  29. Witam,polecam placki cukiniowo-ziemniaczane-są przepyszne a zarazem zdrowe -1 duza cukinia,5 dużych lub kilka małych ziemniaków,cebula,1 szklanka mąki ,jajko i przyprawy do smaku:pieprz,sól i pietruszka lub kolendra.Cukinię obrać ze skórki ,wydrążyć pestki i ziemniaki obrać-miąższ z cukinii zetrzeć na tarce o grubych oczkach a ziemniaki zetrzeć na małych oczkach-razem pomieszać,dodać przyprawy w/g gustu i drobno posiekaną cebulę,mąkę i przyprawy.Składniki wymieszać,formować placki i Smażyć na na oleju na złoty kolor.Podawać z keczupem,śmietaną lub sosem czosnkowym.Wyśmienicie smakują też same z dodatkiem ziół w/g własnego gustu,polecam z całego serca jako danie główne,przekąska lub na kolację wyśmienite :).

    OdpowiedzUsuń
  30. Kalafior po mojemu ;)

    200 g kalafiora rozdrobnionego
    1 posiekana trawa cytrynowa
    3 posiekane ząbki czosnku
    1 posiekana papryczka chili
    2 posiekane plasterki imbiru posiekane drobno
    1 łyżka kurkumy
    2 łyżki sosu sojowego
    Około 4 łyżek oleju do smażenia
    pół szklanki posiekanej bazylii
    I odrobina pieprzu pieprzu


    Wymieszamy trawę cytrynową, chili, czosnek, imbir, kurkumę, sos sojowy i dodajemy jedną łyżke oleju.

    Na woku rozgrzewamy 3 łyżki oleju i dodajemy kalafiorek Smażymy mieszając, aż lekko zbrązowieje ale bez przesady. Dodajemy sos i smażymy mieszając około 2 minuty. Dodajemy bazylię, pieprz teraz tylko wymieszać i można podawać.

    89supermaster@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  31. Chciałabym się z Wami podzielić moim ulubionym przepisem na danie wegańskie, a konkretniej mówiąc...Gołąbki z bobem i gryką - pychota ! Potrzebujemy: główkę młodej kapusty, 2-3 woreczki kaszy gryczanej, 2 średniej wielkości cebulki, pół kosteczki masła roślinnego, świeży koperek, liść laurowy, sól, kubek pełen bobu oraz ziele angielskie. A wykonujemy je tak...Do posolonej wody wrzucamy liście kapusty i gotujemy do momentu, aż zmiękną. Odsączamy z wody i pozbywamy się twardych części głąbów - należy uważać by nie podziurawić liści! Bób myjemy i gotujemy w posolonej wodzie do momentu, aż zrobi się miękki. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle. Kasze gryczaną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Połączyć z z rozgniecionym bobem oraz cebulą i doprawić solą oraz dużą ilością świeżego koperku. Na każdego liścia nakładamy farsz i zawijamy gołąbki. Układamy je w naczyniu żaroodpornym wyłożonym liśćmi nasmarowanymi tłuszczem. Podlewamy niewielką ilością wody, dodajemy koperek, liść laurowy i ziele angielskie. Pieczemy przez około półtorej godziny w temperaturze 180 stopni. Smacznego !

    Monika, moniaaa777@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  32. Jak na razie w moim ogrodzie jest kilka krzaczków pomidorów i dwa rządki dyni. Od czasu do czasu robiłem zbiory i na bieżąco z dziećmi je zajadaliśmy, raz mnie tchnęło i postanowiłem zamknąć "trochę' lata w spiżarni. Wraz z żoną zgromadziliśmy niezły zapas dyni co pozwala nam na przygotowywanie przepysznych dań z dyni (dzięki temu cała moja rodzina, również siostra będąca wegetarianką może rozkoszować się bez wyrzutów sumienia pysznymi posiłkami z warzyw). Danie, które z chęcią Wam polecam to budyń dyniowy :) Oto nasz rodzinny przepis na budyń z dyni...-szklanka puree dyniowego, przygotowanego własnoręcznie, - szklanka mleka, - pół łyżeczki cynamonu, - łyżka brązowego cukru (ewentualnie można posłodzić posiekanymi listkami stewii), - łyżka mąki ziemniaczanej. Sposób przygotowania pysznego budyniu dyniowego idealnego na upały: Dynie myjemy, kroimy na kawałki, smarujemy troszkę oliwą z oliwek, a później pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około pół godziny. Gdy się upiecze obieramy ze skórki. Oddzielamy pestki i miksujemy blenderem na gładką masę - tak powstaje nasze puree. Następnie w garnuszku gotujemy mleko z puree i cynamonem. W wolnej chwili w odrobinie mleka rozpuszczamy cukier z mąką ziemniaczaną. Gdy już mleko z dynią się gotuje, to wlewamy powoli mąkę z cukrem, mieszając energicznie trzepaczką. Gotujemy tak jeszcze przez około minutę. Gotowy budyń nakładamy do miseczek, dekorujemy cynamonem i orzechami. I taki pyszny budyń zjadamy z całą rodziną w ogrodzie na huśtawce. Budyń idealny na deser i nie tylko... :) Musicie spróbować. Smacznego.

    kawa123ler@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  33. Katarzyna Ch.

    Minii pizze bakłażanowe:
    składniki:
    2 bakłażan
    1-1/2 cukini
    1/2 papryki żółtej
    1/2 papryki czerwonej
    parę sztuk kapar (wedle uznania )
    2 pomidory ( do smaku można dodać również 2-3 pomidorków suszonych)
    zioła prowansalskie
    parmezan wegański
    sól pieprz
    przepis :
    z pomidorów robimy sos, obieramy je ze skórki i miksujemy ,dodajemy zioła sól i pieprz..
    bakłażana kroimy w plastry o grubości około 1,5 cm ,a resztę warzyw w kostkę .
    Na pokrojonego bakłażana kładziemy warstwę wcześniej przygotowanego sosu pomidorowego ,sypiemy warzywa oraz kapary , posypujemy wegańskim parmezanem i wkładamy do pieca na 200stopni na około 10-15 min.
    Bardzo proste i niesamowicie smaczne danie ,POLECAM

    megamegoandiaoo@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  34. 7 dużych pomidorów 1 papryczka chilli
    1 duża cebula
    2 garście mięty ogrodowej
    pokrojona włoszczyzna
    2 ząbki czosnku
    oliwa
    łyżeczka soli morskiej
    Na łyżce rozgrzanej oliwy zeszklić pokrojoną w okstkę cebulę, dodać drobniutko posiekany czosnek i papryczkę (smażyć chwileczkę tak, by nie przypalić czosnku), dorzucić włoszczyznę i poddusić razem. W miedzyczasie sparzyć pomidory, obrać je ze skórki i dorzucić do warzyw. Dusić chwilę razem, dolać ok 0,5l wody. Kiedy wszystko zacznie wrzeć dorzucamy drobno posiekana mięte. Doprawiamy do smaku sola morską. By zupka była sytniejsza, można dodać do niej grzanki lub groszek ptysiowy :) Wspaniale smakuje na zimno. Córcia wcina az się uszki trzęsą :) POLECAM :) Monika P. moniczka087@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  35. Sałatka z grillowaną papryką orzeszkami piniowymi i kaparami

    Składniki:
    *3 czerwone i 3 żółte papryki
    *1 ząbek czosnku
    *1 łyżka białego octu winnego
    *3 łyżki oliwy z oliwek i dodatkowa ilość do grillowania
    *2 łyżki kaparów
    *2 łyżki prażonych orzeszków pini
    * kilka liści bazylii

    Sposób przygotowania:
    Wyłóż blachę folią aluminiową, ułóż na niej paprykę skórką do góry i posmaruj oliwą, tak przygotowaną paprykę grilluj przez 10-15 min, obracając aż skórka papryki stanie się zwęglona. Paprykę przełóż do plastikowej torebki i szczelnie zamknij na 5 min aby zeszła z niej skórka.
    W moździerzu rozgnieć czosnek i szczyptę soli na gładką masę, dodaj oliwę i ocet winny i całość zmiksuj na sos. Paprykę wyjmij z torebki, zdejmij skórkę oraz usuń nasiona i pokrój ją na ćwiartki.
    Przełóż do miski, posyp kaparami, orzeszkami pinii i bazylią, polej sosem.
    Smacznego
    olimpiabuziak1@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  36. Zdrowe ciasteczka dyniowe z żurawiną

    Składniki:
    szklanka pure z dyni
    szklanka mąki migdałowej
    pół szklanki mąki kokosowej
    2 łyżki cynamonu
    łyżka proszku do pieczenia
    3 łyżki oleju kokosowego
    2 garści suszonej żurawiny (lub inne suszone owoce :)

    Ugotowaną dynię blendujemy na pure, łącząc ją z cynamonem, proszkiem do pieczenia oraz mąką migdałową. Miksujemy na jednolitą masę. Rozpuszczamy olej kokosowy dolewając go do masy. Wsypujemy mąkę kokosową i mieszamy. Na koniec wsypujemy pokrojoną w drobną kosteczkę czekoladę oraz żurawinę. Dynia oraz mąka kokosowa zapewnia słodki smak ciasteczek, jednak można dodać miodu, jeśli dla kogoś masa wyjdzie za mało słodka. Na blaszce formujemy ciasteczka w kształcie serduszek. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 30 minut. Podajemy z kawusią.

    PYCHOTKA;)

    lUBIĘ profile jako Marta Dob......
    dobiezka@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  37. Mój przepis na danie jest dziecinnie prosty, łatwy w obsłudze i pyszny. Jedyną jego wadą jest to, że znika w tempie ekspresowym...
    Lista składników - ilość jest tak naprawdę dowolna, ja zazwyczaj gotuję to danie w wersji "dla pułku wojska":
    cukinia (lub cukinie)
    pomidory
    cebula
    czosnek
    oliwa z oliwek
    olej bity słonecznikowy
    pieprz kajeński
    ewentualnie koncentrat pomidorowy (gdyby pomidory były bardzo wodniste)

    Cukinię obieram ze skóry, pozbywam się nasion (najlepiej przed obraniem i za pomocą łyżeczki), kroję w dużą kostkę. Cebulę kroję w piórka, czosnek rozgniatam i wraz z cebulą wrzucam na patelnię w celu zeszklenia ich na oliwie. Wrzucam pokrojoną cukinię. Po jakimś czasie dolewam nieco wody, aby cukinia zaczęła się dusić. W między czasie myję pomidory, kroję w kawałki i blenduję. Mi akurat skórki nie przeszkadzają (szczególnie, że po zblendowaniu pomidorów właściwie jej nie czuć), ale osoby o delikatniejszym podniebieniu mogą oczywiście sparzyć pomidory i je oskalpować. Do podduszonej cukinii wlewam zmiksowane pomidory, całość doprawiam odrobiną pieprzu kajeńskiego. Wszystko dusi się aż będzie dość gęstym sosem. Jeśli potrawa jest zbyt mało pomidorowa, wtedy należy dodać nieco koncentratu pomidorowego i dobrze wymieszać. Po zdjęciu garnka/patelni z ognia dodaję około łyżki - dwóch (zależy od ilości ugotowanej potrawy) bitego oleju słonecznikowego (pamiętajcie, że nie powinno się na nim smażyć). Tę potrawę najlepiej ugotować wieczorem, a zjeść dnia następnego - wszystkie smaki się dobrze wymieszają. Życzę smacznego!

    lujcia(at)tlen.pl

    OdpowiedzUsuń
  38. Jako, że jestem zabieganą, młodą mamą przedstawię szybki przepis na wegańskie burgery ;)

    Do naszego "kotleta" będziemy potrzebowali:
    2 duże bakłażany
    2-4 ząbki czosnku
    kilka listków bazyli
    oliwa z oliwek
    cytryna
    sól i pieprz

    Do burgerów będziemy potrzebowali.
    majonez
    bułki (oczywiście najlepiej kiedy upieczemy je sami, ale która mam na pełen etat miałaby na to czas ;D)
    ogórki kiszone
    świeży pomidor
    cebulę
    olej

    Bakłażany pokroić w plastry, przyprawić solą i odstawić na pół godziny,aż puszczą sok. W tym czasie wymieszać oliwę z sokiem z cytryny, czosnkiem oraz bazylią.Pozbyć się nadmiaru wody z bakłażanów. Wymieszać z powstałą marynatą, doprawić pieprzem do smaku i odstawić do lodówki na pół godziny.Grillować na mocno rozgrzanej patelni grillowej (oczywiście może być na grillu póki mamy ładną pogodę ;)) z każdej strony po około 2 minuty. I tak kotlety mamy gotowe ;)

    Następnie należy obrać cebulę, pokroić i podsmażyć na patelni z olejem.

    Teraz już tylko pozostaje wypełnić bułeczki ;) Tak więc bułki przekrajamy na pół, spód smaruje grubszą warstwą majonezu, na to kotlet, póżniej pokrojone ogórki kiszone i plastry pomidora, znów majonez i podsmażona cebula. Przykrywamy bułkę drugą połową i GOTOWE! ;)

    Być może przepis banalny i Masterchefa bym nie wygrała, ale nic nie zastąpi uśmiechów na twarzach najbliższych, kiedy zrobisz coś co naprawdę wszystkim smakuje ;D
    POzdrawiam i życzę smacznego!

    kowal.karolina@op.pl

    OdpowiedzUsuń
  39. Witajcie!

    Postanowiłem się nie ograniczać i zaproponować cały wegański posiłek. Mam nadzieję, że wybaczycie mi tą lekką nadgorliwość, ale poczułem potrzebę przedstawienia całej spójnej wizji, bo jedzenie to nie tylko proces – to sztuka, która musi być odpowiednio ciekawa i komplementarna.

    Niestety blog coś marudził, że troszkę za dużo znaków, dlatego też zdecydowałem się umieścic pracę konkursową na zewnętrznym serwerze: http://imgur.com/ASDa1tC

    Mam nadzieję, że Wam się spodoba, jako że włożyłem w to niezły kawałek zaangażowania.

    damian.bregier@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  40. A oto i ja swoje wegańskie danie prezentuje,
    które co weekend na grilla u mnie się szykuje!
    Schodzi się rodzina i przyjaciele
    także i picia muszę mieć naprawdę wiele...

    "SŁIT SZASZŁYKI"

    Kilka pieczarek
    1 pomidor
    1ogórek
    Papryka różnokolorowa
    Cukinia
    Cebula
    pieprz
    zioła

    PRZYGOTOWANIE:

    S SZYBKO myjemy pieczarki i ogonki im ucinamy
    O ORYGINALNIE kroimy paprykę w kostki i na bok odkładamy!
    D DOSKONALE ogórka,cukinię i cebulę w plastry kroimy
    A ATRAKCYJNIE i jakże ciekawie się przy tym bawimy !
    S SAM miąższ z pomidora bierzemy, pestki i środek odrzucamy
    T TRADYCYJNE składniki do szaszłyków swych mamy !
    R RADOŚNIE nadziewamy na mokre patyczki te składniki kolorowo
    E EFEKTOWNIE to wygląda, a smakuje wręcz odlotowo .
    A A do tego marynata z oliwy ,octu winnego i ziołami mieszamy
    M MIĘKKO i lekko nasze szaszłyki tym polewamy !


    Jest teraz niepowtarzalny sezon na grillowanie . Szaszłyki na grillu są jak ulubiona para szpilek na nogach - bezcenne ! Kolorowe i pyszne szaszłyki jakie oferuje, doskonale sprawdzają się gdy większość osób to wegetarianie ! Smakują wyśmienicie, a zioła dodatkowo dodają smaku ! Palce lizać ... Tylko przy takim zajadaniu się brakuje nam odpowiedniego picia ... Najlepiej by było, bym mogła sama je przygotować wedle uznania, z odpowiednią dawką nagazowania ... Pozdrawiam Edyta, edka767@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  41. kowal.karolina@op.pl
    Wczoraj dodałam przepis na wegańskie burgery i mimo, że konkurs się skończył chciałabym dodać, że majonez użtyty do dania oczywiście rónież ma być wegański ;) Mozna go zrobic samemu w domu z tofu lub mleka sojowego, gdyz tofu bywa trudno dotepne ;)
    POzdrawiam

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).