13 października 2016

Patelnia wysoka WOLL Diamond Lite 28 cm

Patelnia wysoka WOLL Diamond Lite 28cm - test produktu
Ile patelni w swoim życiu wyrzuciliście?
Ja kilka: teflonowe, ceramiczne - każda po pewnym okresie użytkowania miała zarysowania (przy ostrożnym użytkowaniu i unikaniu mycia w zmywarce). "Rekord" pobiła ostatnia patelnia z marmurkową powłoką mineralną, na której po 2 miesiącach pojawiły się zarysowania.
Czy markowa, czy zwykła, żadna patelnia nie przetrwała w mojej kuchni dłużej niż rok (no, może z wyjątkiem jednej żeliwnej z IKEI).
Gdyby podliczyć te wyrzucone patelnie, to całkiem ładna kwota by się uzbierała...

Jako osoba spędzająca w kuchni sporo czasu, używam patelni codziennie, a nawet kilka razy dziennie, dlatego potrzebuję naprawdę dobrej patelni. 

Przez ostatnie tygodnie miałam możliwość przetestowania patelni WOLL Diamond Lite, o średnicy 28cm i wysokości 7cm, producenta WOLL Cookware.
Linia Diamond Lite to produkty najnowszej generacji przeznaczone do użytku na
różnych rodzajach kuchni, również na płytach indukcyjnych. 

Cechą charakterystyczną tej linii są opatentowane i w 100% bezpieczne odpinane rączki.  






Podczas testów, spróbowałam usmażyć na patelni omlet bez dodatku tłuszczu (przepis). 
Patelnia bardzo dobrze sobie z tym poradziła - omlet miał jedynie minimalnie bardziej przypieczoną skórkę, w porównaniu z tym smażonym na oleju. Nic nie przywarło, a po usmażeniu patelnia nie wymagała czyszczenia. 
Podobnie było z pieczarkami smażonymi bez tłuszczu.

Polędwiczki z kurczaka, w przyprawach, bez dodatku tłuszczu, wyszły smaczne i soczyste.

A tak wyglądała patelnia po smażeniu.

Jeśli chodzi o czyszczenie: po lewej, powierzchnia przetarta suchym ręcznikiem papierowym, po prawej, zwilżonym wodą. 
Można też przykryć patelnię pokrywką pod koniec smażenia, a skraplająca się para, jeszcze bardziej ułatwi późniejsze czyszczenie.



Dzięki dużej pojemności (3,5 l.) i wysokiemu rantowi (7cm), składniki można podsmażyć, dodać kolejne i całe danie przygotować w jednym naczyniu (np. spaghetti bolognese, gulasz, zapiekanka).

Kolejny omlet (smażony już na tłuszczu).

(przepis)
Patelnia wysoka WOLL Diamond Lite 28cm - test produktu
Patelnia doskonale poradziła sobie z wypiekiem ciasta (przepis), bez potrzeby smarowania tłuszczem i podsypywaniem bułka tartą. 
Odpinana rączka ułatwiła sprawę z wykładaniem gorącej patelni z piekarnika.




Zalety patelni:

+ Trwałość: szlachetna powłoka tytanowo-diamentowa, z wbudowanym kryształami diamentu, jest wysoce odporna na zarysowania i zapewnia długą żywotność naczyń. Są one w dużo większym stopniu odporne na ścieranie niż inne markowe naczynia.

+ Powłoka nanokompozytowa w technologii "non-stick" pozwala przygotowywać posiłki z minimalną ilością tłuszczu lub nawet bez (
świetna sprawa dla osób, które z przyczyn zdrowotnych muszą ograniczyć tłuszcz w diecie). Podczas smażenia nic nie przywiera.

+ Mycie patelni 
Chociaż patelnię można bez obaw myć w zmywarce, mycie ręczne nie stanowi żadnego problemu. Nie trzeba wcześniej jej namaczać. Wystarczy przetrzeć ją zwilżonym ręcznikiem papierowym lub miękką gąbką. A po smażeniu na tłuszczu, na koniec przetrzeć dno ręcznikiem papierowym.

+ 1 centymetrowe dno, ze specjalnego stopu i technologii odlewu, gwarantuje optymalne rozprowadzanie ciepła oraz brak odkształceń nawet przy bardzo wysokich temperaturach.


+ Oszczędność energii: naczynia DIAMOND LITE firmy WOLL charakteryzują się bardzo dobrym przewodnictwem i kumulacją ciepła, co wpływa na zmniejszenie zużycia energii do gotowania (50-60% oszczędności) i pieczenia (ok. 90% oszczędności).
Zauważyłam, że np. omlety trochę szybciej się dopiekały, niż w przypadku moich poprzednich patelni.


+ Odpinany uchwyt: montowany w technologii zatopionego mosiądzu, został zaprojektowany tak, aby był w 100% bezpieczny i nie odpinał się podczas przenoszenia patelni.
Rączka wykonana z materiału odpornego do 250'C, ale podczas czas pieczenia możemy ją odpiąć, a po jej wpięciu wyjąć gorące naczynie.
Dzięki systemowi click-by-click, zaoszczędzamy o wiele więcej miejsca, niż w przypadku patelni tradycyjnej: w szafce, w zmywarce, piekarniku, lodówce, czy na płycie (gdy gotujemy jednocześnie na 4 palnikach).


+ Wzmocniona krawędź zapewnia wysoki poziom odporności na wstrząsy i ułatwia wylewanie np. sosu.

+ Pokrywa wykonana z hartowanego, żaroodpornego szkła, umożliwiająca pieczenie w temp. do 250'C.

+ Pojemność 3,5 litra oraz wymiary (średnica 28cm i wysokość 7cm) sprawiają, że przygotować w niej można wszelkiego rodzaju posiłki jednogarnkowe dla dużej rodziny.
 
+ Patelnia jest bardzo solidnie wykonana i jest ciężka - tym samym jest bardzo stabilna i podczas jej użytkowania ne przesuwa się na płycie grzewczej. 


+ Wszechstronność zastosowania: na płytach indukcyjnych, ceramicznych, gazowych, elektrycznych, w piekarniku i w zmywarce.

+ Gwarancja 2-letnia na na powłoki i uchwyty oraz 25-letnia na równość dna.

 

Wady patelni:

- Cena: 569zł. Faktycznie, jest bardzo wysoka, jak na patelnię, ale przez kilkanaście ostatnich lat wyrzuciłam już kilka patelni, które kosztowały w sumie podobnie do obecnej.
Poza tym, na stronie sklepu można znaleźć też mniejsze i o wiele tańsze patelnie.

- Ciężar (2,4 kg) sprawia, że trudno ją przez dłuższy czas utrzymać w jednej ręce
(np. przy zsuwaniu sosu/jajecznicy, omleta z patelni, czy potrząsaniu/podrzucaniu potraw podczas smażenia). Dla drobnych kobiet może to być sporym utrudnieniem, dlatego warto wówczas zastanowić się nad lżejszym modelem.

- Nagrzewa się odrobinę dłużej niż np, cienkie patelnie teflonowe (zresztą jak każda patelnia z grubym dnem). Za to bardzo dobrze przewodzi ciepło i nawet po wyłączeniu, przez pewien czas jeszcze podgrzewa potrawy.


- Zajmuje sporo miejsca w zmywarce (jednak mycie jej jest tak bezproblemowe, że do tej pory nie było potrzeby aby ją myć w ten sposób).
 


Podsumowując, wszystkie potrawy przygotowane na patelni Woll Diamond Lite wyszły bez zarzutu.
Potrawy nie przywierały, były równomiernie usmażone i soczyste. Mycie patelni okazało się bardzo łatwe. 

Produkt jest wart swojej ceny. Jestem pewna, że będziecie z niej zadowoleni.

Mam nadzieję, że wpisem tym pomogłam Wam w podjęciu ewentualnej decyzji o zakupie dobrej patelni. 
Na stronie http://www.egustus.pl/, z pewnością każdy znajdzie jakiś odpowiedni model dla siebie. 
A nawet jeśli zdecydujecie się na zakup w innym sklepie, pamiętajcie, że dobra patelnia nie może być tania.

Właściwości patelni pozwalają mi mieć nadzieję, że w końcu w mojej kuchni pojawiła się patelnia idealna - na lata.


Od teraz, wszystkie potrawy, które będą wymagały użycia patelni, będą przygotowywane na tej patelni. Gdyby coś się z nią działo w przyszłości, na pewno to dopiszę do recenzji.


Dziękuję bardzo firmie Gustus za przekazanie patelni do testów :).





Uaktualnienie VI.2017
Na powierzchni patelni pojawiło się coś niepojącego, uszkodzona powierzchnia w wielu miejscach (małe punkciki widoczne na zdjęciu). Oddaję patelnię do reklamacji.



3 komentarze:

  1. Grudzień już niedługo, piszę list do Mikołaja ;).

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak przebiegł proces reklamacji, wymienili na nową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wysłałam do reklamacji, czekam na wymianę.

      Usuń

* Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).
* Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu - bardzo proszę, pozostaw kilka słów pod przepisem (nie bądź anonimowy - proszę wybierz opcję "Nazwa" i wpisz swoje Imię lub Nick :))

* Będzie mi bardzo miło, jeśli prześlesz zdjęcie (e-mail lub wiadomość na FB) - chętnie zamieszczę je w galerii na FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks