13 czerwca 2016

"Ziarno" D. Wójciak - recenzja książki

"Ziarno" D. Wójciak - recenzja książki
Dominika Wójciak, blogerka i zwyciężczyni trzeciej edycji programu MasterChef, wydała swoją kolejną książkę pt. "Ziarno" (poprzednia to "Warzywo").
Książka zawiera 100 przepisów na proste dania bezglutenowe i wegetariańskie, na bazie łatwo dostępnych produktów.

8 czerwca 2016

Botwinka - lekka zupa na lato


Botwinka - pyszna zupa na lato
Jak tylko na bazarku pojawia się botwinka, dosyć często przygotowuję z niej lekką i smaczną zupę, która kojarzy mi się z latem. Można ją podawać z różnymi dodatkami (np. młodymi ziemniakami z oliwą, czy z jajkiem na twardo z grzanką, zabielona lub nie) i za każdym razem będzie smakować nieco inaczej. 
Moja mama najczęściej podaje botwinkę zabielaną śmietaną, z ziemniakami okraszonymi skwarkami. Ja przygotowałam ją w wersji bezmięsnej i bez zabielania.

2 czerwca 2016

Koktajl truskawkowy z kaszą jaglaną

Koktajl z kaszą jaglaną i truskawkami
Robiłam kiedyś deser na bazie kaszy jaglanej z galaretką, dodawałam też kaszę do koktajlu, więc nie będzie to nowość na blogu. Tym razem połączyłam kaszę i truskawki - wyszedł smaczny i sycący koktajl, który można wypić na śniadanie lub zabrać ze sobą do pracy czy szkoły. 
To dobry sposób na przemycenie przy okazji kaszy dzieciom lub osobom, które jej nie lubią.
Korzystajmy z krótkiego sezonu na truskawki i jedzmy ich jak najwięcej :).

20 maja 2016

Koktajl owocowy z pietruszką - oczyszczający, bogaty w żelazo

Koktajl owocowy z pietruszką - oczyszczczający, bogaty w żelazo
Uwielbiam koktajle, bo można je szybko przygotować, a dodatkowo przemycić w nich np. warzywa, których nie zjedlibyśmy samych w dużej ilości.
Koktajl ten, dzięki dodatkowi pietruszki, ma właściwości oczyszczające oraz jest dobrym źródłem żelaza. Pietruszka zawiera też kwas foliowy, wit. E, magnez, wapń, potas. W witamina C (zawarta w owocach i pietruszce), dodatkowo wspomaga wchłanianie żelaza.

W koktajlu jest wyczuwalny lekki posmak pietruszki, więc jeśli nie lubisz jej smaku, dodaj na początek trochę mniej.

16 maja 2016

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i polędwiczką kurczaka

Faszerowana cukinia kaszą jaglaną i mięsem
Lubię cukinię i często dodaję ją do swoich dań. Na blogu możecie znaleźć wiele przepisów z użyciem cukinii. Do dzisiejszego dania użyłam bardzo młodej cukinii (grubości ogórka szklarniowego) oraz kaszy z poprzedniego dnia, dzięki czemu trochę przyspieszyłam czas przygotowania. 
Zachęcam Was do wypróbowania tej smacznej potrawy, a później do podzielenia się opinią lub zdjęciem ;). 
A jakie są Wasze ulubione dania z cukinii?