10 września 2013

Pasta do chleba z awokado, groszkiem i fasolą

Pasta do chleba z awokado, groszkiem i fasolą
Pastę z awokado kiedyś już robiłam i bardzo mi smakowała. Tym razem wersja z dodatkiem fasoli i groszku. Jeśli lubicie guacamole, ta pasta też powinna Wam zasmakować. 
Przepis z książki "Dieta roślinna na co dzień" J.Hever.

  • 1 dojrzałe obrane awokado
  • 1/3 szklanki rozmrożonego groszku
  • 2/3 puszki białej fasoli, opłukanej i odsączonej (ok.160 g)
  • 3-4 łyżeczki soku z cytryny (lub limonki)
  • 1/3 łyżeczki chili w proszku
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 mały ząbek czosnku (lub 1/4 łyżeczki suszonego czosnku)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/4 -1/2 łyżeczki soli (dawkować stopniowo)
  • dodatek: dowolny chleb (u mnie Orkiszowy dobrodziej ze sklepu Chlebnazdrowie)

  1. Do robota kuchennego z ostrzem S (lub do blendera) wrzucić wszystkie składniki. Miksować wszystko do momentu, aż składniki dobrze się ze sobą wymieszają, ale konsystencja będzie ziarnista. 
  2. Na koniec spróbować i ewentualnie przyprawić dla uzyskania optymalnego dla na smaku. Jeśli pasta jest za gęsta, można dodać 1 łyżeczkę wody lub oliwy.
  3. Przechowywać w słoiku, w lodówce do 2 dni


4 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu - bardzo proszę, pozostaw kilka słów pod przepisem.
Będzie mi bardzo miło, jeśli prześlesz zdjęcie (e-mail lub wiadomość na FB) - chętnie zamieszczę je w galerii na FB.
Nie bądź anonimowy - proszę wybierz opcję "Nazwa" i wpisz swoje Imię lub Nick :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks