13 grudnia 2013

Pasztet z czerwonej soczewicy bez jajek

Pasztet z czerwonej soczewicy bez jajek Zrobiłam ostatnio pasztet z ciecierzycy bez jajek, więc spróbowałam zrobić podobny sposób z czerwonej soczewicy. Pasztet wyszedł dobry, podobny w smaku do pasztetu z soczewicy z jajkami. Najlepiej kroić go na drugi dzień, po schłodzeniu w lodówce.


  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 4 marchewki
  • 4 łyżki mielonego lnu
  • 150 ml oleju rzepakowego 
  • 3 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 1 cebula
  • 4 ziarna angielskie w całości
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego (można mniej)
  • 1 łyżka ketchupu pikantnego
  •  sól, pieprz, imbir w proszku, curry, chili, papryka słodka, majeranek
Soczewicę opłukać na sicie i gotować do momentu, aż soczewica rozpadnie się. Można ją gotować w warzywnym wywarze i dodać majeranek (pomaga w trawieniu). 
Marchewkę drobno zetrzeć na tarce, cebulę drobno pokroić. Usmażyć cebulę z marchewką na oleju często mieszając. Do tego dodać sól, pieprz, chili i słodką paprykę i chwilę podsmażyć się na patelni z warzywami. Można również dodać curry, imbir, odrobinę sosu sojowego, ketchup czy koncentrat pomidorowy.
Rozpadające się warzywa wymieszać z soczewicą (wcześniej wyjąć i wyrzucić ziele angielskie i liść laurowy), dodać mielony len i natkę pietruszki. Mieszanka powinna być pikantna. 
Przed pieczeniem konsystencja pasztetu jest rzadka. Można całość zmiksować, ale grubsza faktura chyba wygląda ciekawiej.
Piec w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika dobrze docisnąć łopatką, aby usunąć powietrze.  
Piec w 180 st. C. ok. 30 - 40 min (zależy czy pasztet jest wysoki czy nie). Przed krojeniem kilka godzin schłodzić w lodówce. 




5 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Świetnie, że też zrobiłaś:) A polecam również pasztet z ciecierzycy bez jajek, powinien Ci smakować:)

      Usuń
  2. uwielbiam takie warzywne pasztety!

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. zasługa sporej ilości koncentratu pomidorowego i curry :)

      Usuń

* Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).
* Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu - bardzo proszę, pozostaw kilka słów pod przepisem (nie bądź anonimowy - proszę wybierz opcję "Nazwa" i wpisz swoje Imię lub Nick :))

* Będzie mi bardzo miło, jeśli prześlesz zdjęcie (e-mail lub wiadomość na FB) - chętnie zamieszczę je w galerii na FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks