8 stycznia 2016

Jak zrobić domowe masło kokosowe? (krem kokosowy)

Jak zrobić domowe masło kokosowe?
Aby zrobić domowe masło kokosowe potrzebujesz tak naprawdę jednego składnika i blender ;).
Robi się podobnie jak wszystkie masła orzechowe (nie mogę spożywać orzechów arachidowych, więc postanowiłam zrobić z kokosa). Zamiast wiórków można użyć płatków kokosowych.
Masło kokosowe jest smaczne i do tego bez zbędnych dodatków. 
Jeśli ktoś chce uzyskać słodkie masło, można oczywiście dodać trochę cukru pudru.  
Można je dodawać do ciast, koktajli, owsianki lub po prostu wyjadać łyżeczką ;).

  • 2 opakowania  wiórków kokosowych niesiarkowanych lub płatków kokosowych (~ 400 g)
  • opcjonalnie: szczypta soli, łyżeczka oleju koksowego, trochę cukru pudru.

  1. Wsyp 1 opakowanie wiórków do blendera kielichowego i zmiksuj na wysokich obrotach. 
  2. Wyłącz blender, aby go nie przegrzać (słabsze blendery powinny mieć częstsze przerwy).
  3. Dodaj kolejną partię wiórków (plus opcjonalnie któryś z wymienionych składników) i dalej blenduj, zeskrobując co jakiś czas wiórki ze ścianek blendera. 
  4. Powtarzaj powyższe czynności do momentu, aż masa będzie miała kremową konsystencję.
  5. Przełóż powstałe masło kokosowe do słoiczka i przechowuj w temperaturze pokojowej.
  6. Jego konsystencja po pewnym czasie robi się krucha i mniej lejąca.
  7. Aby znów była miękka, wstaw słoiczek do gorącej wody.

4 komentarze:

  1. A gdzie można nabyc takie wiórki bez siarki?

    OdpowiedzUsuń
  2. Dużo tłuszczów nasyconych, więc nie przesadzałbym z ilością, ale smak chyba za bardzo kusi :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Bez przesady pani Romo. Proszę poczytać jakim tłuszczem jest olej kokosowy. W skrócie: jest zdrowy. Tyle, że w handlu przeważnie bywa rafinowany, bez zapachu. A do niektórych zastosowań zapach kokosa jest pożądany. Sam wpadłem na to, żeby mieszać go z płatkami. Tyle, że u mnie proporcję są odwrotne. Dużo oleju, niewiele płatków :)

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).