27 października 2013

Kasza jaglana na słodko

Kasza jaglana na słodko
Szybki i słodki deser na ciepło, który jest dobry na śniadanie, przekąskę czy podwieczorek, szczególnie w chłodne dni. 
  • 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 
  • 1 duże jabłko
  • 1 łyżeczka cukru/miodu/stewii 
  • 2-3 łyżki wody
  • 1 łyżka rodzynek


  1. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce, na dużych oczkach. 
  2. Wrzucić jabłko do garnka wraz z wodą, cukrem i rodzynkami. Przesmażyć przez kilka minut często mieszając. 
  3. Na koniec dodać ugotowaną kaszę i wymieszać. 
  4. Jeśli lubicie, można dodać też odrobinę cynamonu.





17 komentarzy:

  1. Wczoraj też robiłam jaglaną z jabłkiem :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mm musi być pyszne. Za mną dziś chodzi ryż z jabłkami i cynamonem. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. planowałam podobnie jutro zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeżeli smakuje tak jak wygląda to musi być przepyszne :) Jutro będę miała może trochę więcej czasu to postaram się coś takiego przygotować dla moich maluchów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam, dzieciom powinno smakować. Ja bym twierdziła, że smakuje lepiej niż wygląda (trudno fotografować różnego rodzaju "papki") ;)

      Usuń
  5. Dzięki za inspirację na pyszne drugie śniadanie. Zerknij na moją wersję:) Pozdrawiam Iwona
    http://strefaulubiona.blogspot.com/2013/10/kaszka-jaglana-z-duszonym-jabkiem-i.html

    OdpowiedzUsuń
  6. Szybki, tani i prosty do wykonania przepis :) Dodaję do akcji i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. BArdzo dobry pomysł zastąpienia ryżu z jabłkami i cynamonem właśnie kaszą jaglaną! Dzięki! Często gotowałam tą kaszę do rosołu, tez się sprawdza:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo, że przepis się spodobał :) Pozdrawiam:)

      Usuń
    2. Deser genialny! Właśnie zrobiłam (a nie często wdrażam przepisy kulinarne z internetu w życie)! Moja rodzinka zachwycona! :) Opiszę to na blogu:) Buziaki wielkie przesyłam!

      Usuń
    3. Ależ miło to przeczytać, szczególnie, że nawet rodzinka go polubiła:) Bardzo się cieszę, że moja praca komuś się przydaje, a z eksperymentów czasami wychodzą bardzo smaczne dania:) Dziękuję, że podzieliłaś się opinią :) Pozdrawiam gorąco!

      Usuń
    4. Właśnie zrobiłam ponownie z dodatkiem brzoskwini i śliwki :-) Do tej pory zajadaliśmy na ciepło. A czy zjadliwe będzie zimne?

      Usuń
    5. Na zimno też będzie dobre, choć wszystko zależy od upodobań ;).

      Usuń
    6. Dzięki bardzo! Bo przyznam, że dziś zrobiłam spoooro :-) I nie damy opchnąć wszystkiego dziś :) Pozdrawiam!

      Usuń
  8. Na słodko kasza smakuje jeszcze lepiej

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).