10 grudnia 2014

Bigos

Bigos doskonale syci. Można go przygotować na wiele sposobów, za każdym razem zmieniając nieco dodatki. Znam różne wersje bigosu, ale ostatnio zrobiłam z samym mięsem i grzybami. Nie robię go zbyt często, najczęściej na Święta lub w okresie jesienno-zimowym. 



  • ok. 500 g kiszonej kapusty
  • ok. 500 g białej kapusty 
  • ok. 300 g mięsa gulaszowego (np. z łopatki, od szynki) lub swojskiej kiełbasy wędzonej
  • 2 cebule
  • garść suszonych grzybów
  • kilka plastrów wędzonego boczku 
  • przyprawy (2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, szczypta kminku w całości, szczypta ostrej papryki i czosnku suszonego, trochę majeranku i przyprawy do bigosu, świeżo zmielony pieprz, 1 płaska łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • olej do smażenia 
1. Suszone grzyby zalać zimną wodą i odstawić do namoczenia.
2. Mięso i boczek pokroić w małą kostkę, obsmażyć dokładnie na rozgrzanej patelni, mieszając od czasu do czasu.
3. Do dużego garnka wlać 1 szklankę wrzątku, przełożyć mięso z patelni, przykryć i gotować na małym ogniu przez pół godziny, a w razie potrzeby dolać trochę wody.

4. Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę pokrojoną w drobną kostkę i również przełożyć do garnka.
5. Następnie dodać posiekaną w cienkie paski białą kapustę i gotować wszytko przez kilkanaście minut na małym ogniu. Kapusta zmniejszy swoją objętość.
5. Do garnka dodać kiszoną kapustę (dokładnie przepłukaną pod zimną wodą i odciśniętą), namoczone grzyby, koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. 
6. Wymieszać i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 2 godziny, co jakiś czas mieszając i pilnując czy nie przywiera do dna garnka (ewentualnie dolać trochę wody i jeszcze przyprawić według uznania)
Bigos jest najsmaczniejszy, gdy po przestudzeniu zostanie ponownie podgrzany. 


2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Uważam, że trudno pokazać bigos, żeby smacznie wyglądał- tu się udało!

      Usuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).