- ok. 500 g kiszonej kapusty
- ok. 500 g białej kapusty
- ok. 300 g mięsa gulaszowego (np. z łopatki, od szynki) lub swojskiej kiełbasy wędzonej
- 2 cebule
- garść suszonych grzybów
- kilka plastrów wędzonego boczku
- przyprawy (2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, szczypta kminku w całości, szczypta ostrej papryki i czosnku suszonego, trochę majeranku i przyprawy do bigosu, świeżo zmielony pieprz, 1 płaska łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- olej do smażenia
2. Mięso i boczek pokroić w małą kostkę, obsmażyć dokładnie na rozgrzanej patelni, mieszając od czasu do czasu.
3. Do dużego garnka wlać 1 szklankę wrzątku, przełożyć mięso z patelni, przykryć i gotować na małym ogniu przez pół godziny, a w razie potrzeby dolać trochę wody.
4. Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę pokrojoną w drobną kostkę i również przełożyć do garnka.
5. Następnie dodać posiekaną w cienkie paski białą kapustę i gotować wszytko przez kilkanaście minut na małym ogniu. Kapusta zmniejszy swoją objętość.
5. Do garnka dodać kiszoną kapustę (dokładnie przepłukaną pod zimną wodą i odciśniętą), namoczone grzyby, koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy.
6. Wymieszać i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 2 godziny, co jakiś czas mieszając i pilnując czy nie przywiera do dna garnka (ewentualnie dolać trochę wody i jeszcze przyprawić według uznania).
Bigos jest najsmaczniejszy, gdy po przestudzeniu zostanie ponownie podgrzany.
Smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńUważam, że trudno pokazać bigos, żeby smacznie wyglądał- tu się udało!
Usuń