16 grudnia 2014

Śledzie z musztardą, miodem i koperkiem

Śledzie z musztardą, miodem i koperkiem
Śledzie, które robiliśmy podczas świątecznych warsztatów kulinarnych z Winiary. Autorem przepisu jest kucharz Piotr Bruś Klepacki. Może zrobicie je na Święta? Robi się je bardzo szybko.

  • 4 solone płaty śledzia
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka octu winnego jabłkowego
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej z gorczycą
  • 1 łyżka majonezu
  • ok. 150-200 ml oleju rzepakowego
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól, pieprz
  1. Śledzie zalej mlekiem i odstaw na dłuższy czas (ok. 2 godziny), aby pozbyć się soli. 
  2. Następnie odsącz je, osusz na papierowym ręczniku i pokrój na małe kawałki. 
  3. W misce połącz miód, ocet, obie musztardy i majonez. Dokładnie wymieszaj
  4. Powoli dolewaj olej, cały czas mieszając, do momentu aż uzyskasz kremowy sos. 
  5. Pod koniec dodaj posiekany koperek i dopraw do smaku. 
  6. Śledzie przełóż do sosu, wymieszaj, a następnie przełóż do słoiczków.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).