Śledzie z musztardą, miodem i koperkiem
Śledzie, które robiliśmy podczas świątecznych warsztatów kulinarnych z Winiary. Autorem przepisu jest kucharz Piotr Bruś Klepacki. Może zrobicie je na Święta? Robi się je bardzo szybko.
- 4 solone płaty śledzia
- 500 ml mleka
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka octu winnego jabłkowego
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej z gorczycą
- 1 łyżka majonezu
- ok. 150-200 ml oleju rzepakowego
- 1/2 pęczka koperku
- sól, pieprz
- Śledzie zalej mlekiem i odstaw na dłuższy czas (ok. 2 godziny), aby pozbyć się soli.
- Następnie odsącz je, osusz na papierowym ręczniku i pokrój na małe kawałki.
- W misce połącz miód, ocet, obie musztardy i majonez. Dokładnie wymieszaj.
- Powoli dolewaj olej, cały czas mieszając, do momentu aż uzyskasz kremowy sos.
- Pod koniec dodaj posiekany koperek i dopraw do smaku.
- Śledzie przełóż do sosu, wymieszaj, a następnie przełóż do słoiczków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).
** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).