Był już przepis na tradycyjne naleśniki, naleśniki z ciecierzycy, czy z kaszy jaglanej. Naleśniki z mąki z quinoa to kolejna propozycja na ich zdrowszą wersję.
Są smaczne i sycące, z małymi dziurkami. Idealne dla osób z nietolerancją glutenu, czy wegetarian.
Smaży się je odrobinę dłużej i na nieco mniejszym ogniu, niż tradycyjne, a wychodzą nieco grubsze i mniej elastyczne.
22 lutego 2017
20 lutego 2017
Zdrowy deser z mango i chia
Deser wymyślił tak naprawdę mój synek, który bardzo lubi zarówno pudding chia, jak i mango lassi.
Postanowił, że połączy je razem i tak powstał ten pyszny deser, który można zajadać łyżeczką (jeśli go rozrzedzimy, powstanie smaczny koktajl do wypicia).
Jest idealny dla osób z alergiami, dodatkowo dobrze wpływa na pracę układu pokarmowego. Pokochają go Wasze dzieci :).
Postanowił, że połączy je razem i tak powstał ten pyszny deser, który można zajadać łyżeczką (jeśli go rozrzedzimy, powstanie smaczny koktajl do wypicia).
Jest idealny dla osób z alergiami, dodatkowo dobrze wpływa na pracę układu pokarmowego. Pokochają go Wasze dzieci :).
Etykiety:
chia,
deser,
dla.dzieci,
mango,
wegańskie,
wegetariańskie,
zdrowe
17 stycznia 2017
Zdrowy koktajl z grejpfruta
Aby dostarczyć sobie trochę witamin zimą, polecam koktajl z grejpfruta.
Grejpfrut zawiera witaminy: C, A i B, oraz potas. Jest niskokaloryczny i dodatkowo ma niski IG.
Blendując go w całości (zamiast wyciskać nasadką do cytrusów w robocie kuchennym), dostarczymy sobie sporo błonnika.
Grejpfrut zawiera witaminy: C, A i B, oraz potas. Jest niskokaloryczny i dodatkowo ma niski IG.
Blendując go w całości (zamiast wyciskać nasadką do cytrusów w robocie kuchennym), dostarczymy sobie sporo błonnika.
9 stycznia 2017
Bezglutenowy chleb z komosy ryżowej
Pieczywo piekę sama od dawna. Piekłam już chlebki z samych ziaren, czy też z namoczonych ziaren gryki (bez ich rozdrabniania).
Ten zdrowy chleb bez mąki i drożdży, z namoczonych ziaren komosy, jest idealny dla osób z nietolerancją na gluten czy odżywiających się z niskim IG (komosa ma IG=35).
Wychodzi wilgotny w środku, a chrupiący z zewnątrz. Na pewno jeszcze kiedyś go upiekę, ale póki co, mój codzienny ulubieniec, to nadal chleb owsiany ;).
Ten zdrowy chleb bez mąki i drożdży, z namoczonych ziaren komosy, jest idealny dla osób z nietolerancją na gluten czy odżywiających się z niskim IG (komosa ma IG=35).
Wychodzi wilgotny w środku, a chrupiący z zewnątrz. Na pewno jeszcze kiedyś go upiekę, ale póki co, mój codzienny ulubieniec, to nadal chleb owsiany ;).
Etykiety:
bez.glutenu,
bez.mąki,
bez.mleka.i.jaj,
chia,
dietetyczne,
kasza,
komosa,
niski.IG,
pieczywo,
quinoa,
wegańskie,
wegetariańskie,
zdrowe
6 stycznia 2017
Pad Thai
Lubię kuchnię tajską i od czasu do czasu odwiedzam ulubioną restaurację tajską w moim mieście. Ostatnio jadałam tam Pad Thai, które postanowiłam przyrządzić w domu (w wersji o wiele tańszej ;) ).
Jest bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu (potrafi zrobić je nawet mój mąż, który prawie wcale nie gotuje ;) ).
Jest bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu (potrafi zrobić je nawet mój mąż, który prawie wcale nie gotuje ;) ).
Etykiety:
bez.glutenu,
dla.faceta,
kielki,
kuchnia.azjatycka,
kuchnia.tajska,
kurczak,
makaron,
obiad,
pikantne
Subskrybuj:
Posty (Atom)