Porcja wychodzi dosyć duża, ale warto ugotować od razu na dwa dni (jeśli ktoś gotuje tylko dla siebie, polecam z połowy porcji).
Najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy składniki się "przegryzą".
- 1 kapusta pekińska
- 1 szklanka kaszy jaglanej (np. Kupiec)
- 10-12 dużych pomidorów suszonych z zalewy
- 2 cebule
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- pieprz, sól, odrobina chili
- natka pietruszki
- ok. 1/4 szklanki wody
- olej do smażenia (może być z zalewy)
- Kaszę ugotuj w 2,5 szklankach wody z odrobiną soli.
- W międzyczasie kapustę posiekaj w kostkę i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie, a następnie odcedź.
- Cebule pokrój w kostkę i podsmaż na oleju.
- Do cebuli dodaj posiekane pomidory i trochę wody. Wymieszaj i smaż jeszcze przez chwilę.
- Do kaszy dodaj ugotowaną kapustę, cebulę, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy i siekaną natkę pietruszki.
- Wszystko wymieszaj i pozostaw na małym ogniu na kilka minut, co jakiś czas mieszając. Jeśli będzie za gęste, można dolać odrobinę wody.
wygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuńTo musi być przepyszne!
OdpowiedzUsuńUjęła mnie nazwa tej potrawy. Na pewno je przygotuję.
OdpowiedzUsuńNa zimno będzie również dobrze smakować? Chętnie cos takiego przygotowałabym na uczelnie :)
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że na zimno nie próbowałam... Kasza jaglana na zimno jest ok, a kapusta nie wiem. Najlepiej przygotować dzień wcześniej i po przestudzeniu spróbować ;).
UsuńNa zimno jadłam resztę z poprzedniego dnia. Było pyszne tylko u mnie bez koncentratu pomidorowego.
OdpowiedzUsuńDzięki za info o smaku na zimno :).
UsuńWłaśnie wszamiam. Pyszne!!! Dzięki za przepis. :)
OdpowiedzUsuńMagda
Dziękuję za komentarz i polecam się na przyszłość ;)
Usuńuwielbiam takie dania..na pewno skorzystam z Twojego przepisu:)
OdpowiedzUsuńAnia, ciesze się bardzo, że przepis się Tobie spodobał. Zachęcam do przygotowania :)
UsuńRewelka pomysł, bo lubię pekińską i kaszę też :). Jutro działam w kuchni :).
OdpowiedzUsuńDziałaj, działaj, bo przepis jest smaczny :)
Usuń