19 lutego 2014

Kaszotto z kaszą jaglaną i pomidorami (wegańskie)

Wegetariańskie kaszotto z kaszą jaglaną i pomidorami
Postanowiłam, dla odmiany, zrobić risotto z dodatkiem kaszy jaglanej i w wersji bez mięsa. Na zdjęciu nie wygląda może zachęcająco, ale zapewniam, że w smaku bardzo dobre :).
Porcja wychodzi dosyć duża, ale warto ugotować od razu na dwa dni (jeśli ktoś gotuje tylko dla siebie, polecam z połowy porcji). 
Najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy składniki się "przegryzą".

  • 1 kapusta pekińska
  • 1 szklanka kaszy jaglanej (np. Kupiec)
  • 10-12 dużych pomidorów suszonych z zalewy
  • 2 cebule
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • pieprz, sól, odrobina chili
  • natka pietruszki
  • ok. 1/4 szklanki wody
  • olej do smażenia (może być z zalewy)
  1. Kaszę ugotuj w 2,5 szklankach wody z odrobiną soli.
  2. W międzyczasie kapustę posiekaj w kostkę i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie, a następnie odcedź. 
  3. Cebule pokrój w kostkę i podsmaż na oleju.
  4. Do cebuli dodaj posiekane pomidory i trochę wody. Wymieszaj i smaż jeszcze przez chwilę.
  5. Do kaszy dodaj ugotowaną kapustę, cebulę, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy i siekaną natkę pietruszki. 
  6. Wszystko wymieszaj i pozostaw na małym ogniu na kilka minut, co jakiś czas mieszając. Jeśli będzie za gęste, można dolać odrobinę wody.



13 komentarzy:

  1. Ujęła mnie nazwa tej potrawy. Na pewno je przygotuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. Na zimno będzie również dobrze smakować? Chętnie cos takiego przygotowałabym na uczelnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznam, że na zimno nie próbowałam... Kasza jaglana na zimno jest ok, a kapusta nie wiem. Najlepiej przygotować dzień wcześniej i po przestudzeniu spróbować ;).

      Usuń
  3. Na zimno jadłam resztę z poprzedniego dnia. Było pyszne tylko u mnie bez koncentratu pomidorowego.

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie wszamiam. Pyszne!!! Dzięki za przepis. :)
    Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz i polecam się na przyszłość ;)

      Usuń
  5. uwielbiam takie dania..na pewno skorzystam z Twojego przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ania, ciesze się bardzo, że przepis się Tobie spodobał. Zachęcam do przygotowania :)

      Usuń
  6. Rewelka pomysł, bo lubię pekińską i kaszę też :). Jutro działam w kuchni :).

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).