Zachęcam Was do przygotowania jej na śniadanie. Moje dziecko lubi owsiankę najbardziej właśnie w takiej wersji.
Polecam też wypróbować owsiankę o innym smaku, np. kokosową, z malinami, makową, a wcześniej przejrzeć wszystkie owsianki dostępne na blogu (etykieta "owsianka")
- 1/3 szklanki płatków owsianych górskich (dla osób z nietolerancją - bezglutenowych)
- ok. 3/4-1 szklanka mleka migdałowego
- 1 garść malin
- 2 łyżki mrożonych jagód (lub dżemu jagodowego)
- 1 łyżeczka suszonej lub liofilizowanej żurawiny
- 1 nektarynka
- 1 łyżka prosa ekspandowanego
- Do gotującego się mleka wsyp płatki, maliny i żurawinę.
- Zmniejsz ogień i gotuj kilka minut, często mieszając (pod koniec gotowania ewentualnie uzupełnij mlekiem).
- Nektarynkę pokrój w kostkę.
- Ugotowaną owsiankę przełóż do miseczki, na wierzch wyłóż nektarynkę i posyp prosem ekspandowanym.
I to się nazywa prawdziwe śniadanie :)
OdpowiedzUsuńWygląda super - zawsze jak znajdę czas to również robie sobie takie musli - zwłaszcza, że w sklepach jest dużo fajnych, sezonowych owoców :)
OdpowiedzUsuńgdzie kupujesz proso ekspandowane i mleko migdałowe? :)
OdpowiedzUsuńProso ekspandowane spotkać można w sklepie ze zdrową żywnością, a mleko migdałowe w większości supermarketów (a nawet w moim osiedlowym ostatnio spotkałam).
UsuńMleko roślinne najczęściej robię sama (http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/search/label/mleko.ro%C5%9Blinne), choć w przypadku migdałowego - migdały kocham i wolę je schrupać w całości, więc przeważnie akurat to mleko kupuję ;).