29 lipca 2012

Szybki dżem jagodowy

Nie ma to jak domowy dżem... 
Moje dziecko najbardziej lubi jagodowy i co roku kilkanaście słoiczków dżemu jagodowego musi być obowiązkowo zrobione ;).
Dodaję go najczęściej do naleśników, placuszków oraz owsianki.

  • 1 kg jagód
  • 600-650 g cukru
  1. Jagody umyć i lekko osuszyć. 
  2. Wsypać je do garnka, dodać cukier i gotować przez 20 minut na małym ogniu, często mieszając.
  3. Przelać gorący dżem do wyparzonych słoików i zakręcić pokrywki. 
  4. Odstawić słoiki do góry dnem na godzinę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).