Chleb z fasoli
Zabrakło chleba a nie chce się iść do sklepu? Poszukałam czegoś na zastępstwo: szybki chleb z fasoli. Dodałam od siebie sól z 7 ziół zamiast tymianku. Chleb smakuje najlepiej z wyraźnymi dodatkami (np.szynka wędzona, ogórek), wtedy nie jest tak bardzo wyczuwalna fasola.
- 1 puszka białej fasoli
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka tymianku suszonego
- garść świeżego tymianku
- sól, pieprz
Fasolę mielimy w mikserze. Do tego wrzucamy jajka i przyprawy. Mieszamy i wylewamy masę do małej keksówki (lub foremek na muffinki - wtedy wyjdą bułeczki). Po wierzchu można posypać solą gruboziarnistą i suchym tymiankiem. Pieczemy w 180'C przez 30 min.
Przepis z DietetycznieSiostro
Piekłam ten chlebek, ale denerwują mnie małe kromeczki, bo ja lubię robić "wypasione" kanapki, takie żeby zjeść dwie, a się najeść ilością warzyw i innych zdrowych dodatków. Muszę chyba poszukać odpowiedniej foremki, albo podwoić ilość składników...
OdpowiedzUsuńRzeczywiście z jednej porcji kromeczki wychodzą za małe...najlepiej piec z podwójnej porcji.
Usuń